Din film în film, voyage-voyage

Pentru că există o ordine în haos, oricât de la întâmplare am ales filmele pe care le-am văzut în ultima vreme, s-au legat mult între ele şi s-au legat cu ce mai văzusem înainte. Tot mai puţin de 6 legături sunt necesare pentru a ajunge de la un individ la altul (teoria cu 6 degrees of separation).

Snowpiercer” – nu mă aşteptam ca Vlad Ivanov („4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”) să aibă un rol secundar atât de important. E un soi de Terminator în Expresul Zăpezii, un tip „greu de ucis”, în stil Bruce Willis, dar la costum. Da, asta e, am simţit un soi de mândrie patriotică.

SnowpiercerPresupuneam că am orbul găinii caracteristic caucazienilor când vine vorba de a deosebi persoane asiatice între ele, dar…. l-am recunoscut pe expertul în explozibili din „Snowpiercer” drept preotul vampir din „Thirst„. (Hip-hip-ura!)

Kang-ho Song in "Snowpiercer"ThirstŞi m-am prins că mai văzusem anul trecut un film făcut de Chan-wook Park, regizorul lui „Thirst” (2009) – văzusem”Stoker” (titlul tradus „Legături suspecte”) din 2013, cu Mia Wasikowska, Matthew Goode şi Nicole Kidman. „Stoker”, care se bazează pe povestea pusă cap la cap de frumuşelul tatuat cu planul închisorii din „Prison Break” – Wentworth Miller, incorporase fetişul pentru papuci şi picioare pe care Chan-wook Park îl are cu siguranţă. (Şi eu! Şi eu!)

Mia Wasikowska in "Stoker"E cu siguranţă fetiş regizoral, căci apare şi în „Thirst”, film lansat cu câţiva ani înainte de „Stoker”.

Thirst feet sceneRevenind la „Snowpiercer”, Tilda Swinton e delicios de destestabilă, facinant de iritantă, într-un mod aproape adorabil, la fel cum (deşi în alt fel) Scarlett Johansson e delicios de detestabilă în „Don Jon”. Interesant e că, deşi personajul Tildei e malefic, arogant, laş, făţarnic ş.a.m.d., nu am putut să o detest de-adevăratelea căci era cam în aceeaşi oală cu Joker-ul jucat de Heath Ledger: un personaj rău care te încântă şi pe care vrei să-l mai vezi exact aşa cum e.

Scarlett, în rolul de piţipoancă snoabă din „Don Jon„, e o splendoare, e ultra-credibilă şi, tocmai de asta îţi vine să îi dai cu ceva în cap. O performanţă din partea lui Scarlett să te facă să simţi că toată frumuseţea fizică şi tot sex-appeal-ul sunt vinovate pentru felul de rahat în care personajul ei se poartă şi NU gândeşte. Mestecătoare permanentă de gumă şi combatantă a datului cu mopul şi a aspiratului de covoare, Scarlett e departe de orice rol jucat anterior, ceea ce e foarte captivant de văzut.

Don Jon: „They give awards for porn too!” (Yes, yes, yes.)

Don Jon„Don Jon” e debutul în regie al lui Joseph-Gordon Levitt, care şi joacă protagonistul şi a găsit aici o metodă bună de a-şi folosi musculatura construită pentru „Premium Rush” (2012), filmul în care s-a plimbat pe bicicletă un timp echivalent cu Turul Franţei, dar care e mult mai puţin interesant decât o cursă de ciclism. Pentru cine a urmărit serialul „3rd Rock From The Sun”, de când Joseph-Gordon era doar un puşti, „Don Jon” e şi mai distractiv. Un plus e că o mai are şi pe Julianne Moore în distribuţie.

Şi dacă tot ziceam de Vlad Ivanov că are un vibe de Bruce Willis în „Snowpiercer”, trebuie să pomenesc şi de legătura dintre Joseph-Gordon Levitt şi Willis: cei doi au jucat acelaşi personaj la vârste diferite în „Looper„.

În căutare de fiori (de groază, eventual), am văzut zilele astea „Snowpiercer”-ul, alături de – „Oculus” (2013) (îl recomand numai pentru fanii lui Starbuck din serialul „BattleStar Galactica” aka Katee Sackhoff),

– „The Cabin in the Woods” (2011) – slalom de anduranţă, sarcastic, printre toate clişeele genului horror; începe mai greoi, dar e tocmai fiindcă îşi face timp pentru câteva momente de graţie. Drew Goddard, scenarist pentru „World War Z” şi „Cloverfield”, a debutat în regie cu „The Cabin in the Woods”. Din filmul ăsta mi-a plăcut cel mai mult balerina dinţată (care, desigur că mi-a confirmat ideea că baletul nu este desuet-depăşit-anacronic -> Tutu şi mucegai).

Cabin in the woods– „The Purge” (2013) – la care am adormit, în buna tradiţie a adormirii mele la orice film, urmată – neintenţionat, dar cu sfinţenie – până acum vreo 5 ani, când am început să chiar VĂD filme. Am adormit, deşi e cu Ethan Hawke (care mi-a plăcut mult în cele 3 „Before”-uri şi foarte mult în „Boyhood”, dar asta se datora colaborării cu acelaşi regizor, Richard Linklater), deşi e cu Lena Headey (Cersei din „Game of Thrones”) şi deşi e cu Max Burkholder, simpaticul copchil autist, obsedat de goange şi fotografie, din serialul „Parenthood”. Dar, am adormit, nu m-am ataşat de personaje, iar dacă mor sau nu mor toate până la final, mi-e indiferent şi n-am să mă uit să văd.

Max Burkholder si Lena Headey in The Purge– „Haute Tension” (2003), un film de groază franţuzesc, care cam şchioapătă la capitolul coerenţă şi credibilitate, însă îmi pare bine că l-am văzut fiindcă e în franceză (Non, rien de rien, je ne regrette rien!) şi fiindcă am descoperit-o acolo, într-un rol secundar de mamă, pe Oana Pellea. Mult mai puţin greu de ucis decât Ivanov în „Snowpiercer”, Oana Pellea e observabilă prima dată într-o secvenţă cu întins rufe.

Haute TensionAsta mi-a amintit de secvenţa ei cu spălat vase din „I Really Hate My Job„, văzut cu ani în urmă.Oana Pellea in I Really Hate My JobLa cinema, am văzut „Kraftidioten / În ordinea dispariţiei”, un film… FILM!, despre care am scris mai tot ce aveam de zis în recenzia de pe CinemaRx: „Kraftidioten”, un „Transformers” scandinav. În ultima parte a recenziei am menţionat conexiunile observate, cum ar fi că apare între nămeţii Norvegiei şi Kristofer Hivju, care face un personaj în „Game of Thrones”, în partea de intrigă desfăşurată tot în Nordul Îngheţat, unde e exilat Jon Snow.

Mă opresc cu piesa care mi-a rămas în cap din „Haute Tension”. Se aude la radio în maşină, pe drumul fără de întoarcere pe care îl fac cele două prietene la început de film, şi e din ciclul pieselor „nananana” pe care le-am fredonat şi eu în multele ore de ascultat radio în drum spre mare şi dinspre mare, la început de iulie.

Reclame

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s