Sclipiri optzeciste, magistrala albastră şi furie

Dacă eşti DJ la party-uri retro, te rog şterge de pe hard „Magistrala Albastră” cântată de Dan Spătaru şi Mirabela Dauer. Îţi explic şi de ce.

Putem asculta orice vechituri de şlagăre româneşti vreţi voi, dar nu imnuri ipocrit-patriotice despre canalul Dunăre-Marea Neagră unde oamenii au suferit îngrozitor şi au murit sub jugul oribilei dictaturi comuniste.

De-o vreme, muzica românească uşoară din deceniile trecute a devenit foarte cool. Uber-cool. Spre exemplu, la TIFF anul trecut a fost invitată Marina Voica să cânte în seara de final şi publicul, în extaz, n-o mai lăsa să plece de pe scenă. Dar pe bună dreptate: Marina Voica, chiar şi la vârsta ei înaintată, e un entertainer excelent, de o vitalitate uluitoare.

Week-endul ăsta am ajuns întâmplător  în The Shelter din Cluj (fostul Gambrinus) la un eveniment dansant botezat „Sclipiri optzeciste”. Muzica, precum e lesne de intuit, a fost… de-aia. Optzecistă. Majoritatea pieselor din acea perioadă erau de-o naivitate şi de-o pudibonderie incredibile, parcă se scriau numai versuri pentru preşcolari. Niciun joc de cuvinte inteligent, nicio metaforă mai profundă – doar ne amintim că se cânta despre lalele şi macarale într-o veselie. Şi, la un moment dat, printre aceste „sclipiri optzeciste”, se iveşte o piesă din care recunosc vocea inconfundabilă de răţoi simpatic a lui Dan Spătaru. Nu ştiam cântecul, dar până a ajuns la primul refren eram deja furioasă. „Magistrala albastră”. Pentru cine nu ştie, Magistrala Albastră era numele de alint dat canalului Dunăre-Marea Neagră, acel canal săpat şi construit de condamnaţii politic din regimul comunist. „Magistrala Albastră” nu este nimic altceva decât o întunecime optzecistă.

După modelul stalinist al canalelor Moscova – Volga şi Marea Baltică – Marea Albă, în România a fost deschis şantierul pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră, un adevărat gulag autohton. (…) Organizat pe sistemul lagărelor de muncă forţată, şantierul avea menirea de a elimina orice formă de rezistenţă la procesul de sovietizare. În numai câţiva ani, aici aveau să fie exterminaţi de mii de români.” – articol publicat de Gândul, de citit integral aici. Conform aceluiaşi articol publicat în 2003 de Gândul, Mirabela Dauer spunea, încercând pe de-o parte să se scoată: „A trecut foarte mult timp de atunci. Nu-mi mai amintesc nici versurile” şi pe de alta să continue să fie penibilă: „Era o melodie frumoasă, dar n-am cântat-o decât o dată sau de două ori. Apoi, au mai fost date doar înregistrări.”

Ca parte a maşinii de propagandă comunistă, melodioara asta, cântată cu aplomb de Spătaru în duet cu Mirabela Dauer, spăla lumea pe creier că magistrala e rodul iubirii şi al păcii.

„Dunăre de acum porţi spre mare un nou drum

Porţi spre mare mândria că ce fac şi ce spun

E şi drept, e şi bun când te-nalţi, România”

Piesa, filmată la un festival în 1984, e postată pe un canal de YouTube cu numele Mirabela Dauer, cea care cânta mândră acest sinistru (ş)lagăr împreună cu Spătaru.

Comentariile care apar sub clipul de pe YouTube sunt în mare parte de la persoane ce par lovite-n aripă de o nostalgie infectă, şi denotă ignoranţa în raport cu istoria noastră recentă. Totuşi, apare şi comentariul singuratic al cuiva care punctează: „e un cântec comunist”.

comentarii

Anunțuri

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s