Spune-le parlamentarilor de Hunedoara că nu vrei cianură în vecini, la Roşia Montană

Guvernul a trimis spre Parlament „PROIECT DE LEGE privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România” (aici, vezi punctul 2). Aşa cum arată jurnalistul Mihai Goţiu în acest articol, Ponta şi Guvernul au recunoscut că proiectul de la Roşia Montană era ilegal, devreme ce vor să îi facă acum o altă lege, specială.

Guvernul a anunţat aprobarea proiectului marţi seara (27 august, când mai toată lumea era atentă la meciul Stelei în Champions League). Pe foaie se promit „2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare”, iar Gvernul vrea „Declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit”.

Acum nu am timp să argumentez de ce nu consider că acest proiect este de utilitate publică şi de interes naţional, aveţi pe net la dispoziţie o mulţime de articole şi din ţară şi din străinătate cu detalii despre ce dezastru ecologic pe termen lung implică exploatarea minieră cu cianuri. Interesul naţional deosebit rezidă din redevenţele (cât va primi România din aurul extras) pe care Guvernul se laudă că le-a crescut de la 4% la 6%. (Derizoriu!) Şi se mai lauă şi că le putem primi chiar în natură! Vom avea, deci, să ne facem fiecare câte un lănţic (cine poartă aur, că vorba aia, nu toţi suntem cu blingurile).

Ce putem face acum e să ne contactăm parlamentarii (senatori şi deputaţi) din judeţele în care avem domiciliul stabil, să le cerem să nu voteze proiectul de la Roşia Montană. Mai jos e lista cu ce date de contact am găsit pentru parlamentarii din judeţul Hunedoara, unde am eu adresa din buletin. Sper să vă ajute pe cei de acolo şi să le scrieţi. Subliniez că un proiect similar cu cel de la Roşia Montana se încearcă să se deschidă la mine acasă, în comuna Certeju de Sus. Dacă dezastrul de la Roşia va fi permis, noi urmăm! Chiar anul acesta (în 13 august) ziarul Hunedoreanul a reluat relatarea dezastrului de la Certej din 1971, SINGURUL din ţară, când un iaz de decantare a sterilului de la exploatarea minieră s-a prăvălit peste localnici şi a ucis 89 de oameni şi a ras de pe pământ şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale. Autorităţile comuniste ale vremii au muşamalizat dezastrul şi au declarat oficial doar 48 de morţi pentru a nu anunţa doliu naţional şi a lăsa accidentul să apară în presa străină. Noul proiect de la Certej, amânat momentan pentru 2016, prevede construirea a 3 astfel de iazuri de decantare.

Deputaţi de Hunedoara

Hărău Eleonora-Carmen – PNL – carmen.harau@cdep.rocarmen.harau@yahoo.com

Iacob Ridzi Monica Maria (mda) – PPDD bpmir@yahoo.com

Intotero Natalia-Elena – PSD NU are adresă de contact pe siteul Camerei Deputaţilor

Intotero are birou parlamentar deschis chiar şi la Certej şi a devenit „faimoasă” în presă fiindcă a declarat, într-un judeţ cu rata şomajului peste media pe ţară, că „Există soluţii. Te poţi angaja să ai trei meserii, să munceşti, şi cu siguranţă rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material”

Muntean Mircia – PDL, fost primar al Devei, condamnat pentru corupţie, recent exclus din partid, nu are contact pe Cdep.ro

Nistor Laurenţiu – PSD laurentiu.nistor@cdep.ro
laurentiu.nistor@gmail.com

Resmeriţă Cornel-Cristian – PSD cristian.resmerita@cdep.ro
cabinet.deputat.resmerita@gmail.com

Ţîmpău Radu Bogdan – PNL radu.timpau@cdep.ro

Senatori de Hunedoara

Haralambie VOCHIŢOIU – PPDD – nu are adresă de email pe site-ul Senatului, dar i-am găsit site-ul http://www.vochitoiu.ro/ unde i se pot scrie mesaje aici: http://www.vochitoiu.ro/transmite-mesajul-tau

Vasile-Cosmin Nicula – PSD – fără mail la Senat, dar am găsit adresa asta:  cosminnicula@psd.ro ; are pagină de Facebook https://www.facebook.com/pages/Vasile-Cosmin-Nicula/215013208551774; i-am găsit şi blogul, neactualizat din 2010 http://www.niculacosmin.blogspot.ro/ şi un articol din 2012 despre cele 10 promisiuni pe care le-a făcut şi nu le-a respectat, iar de aceea nu a mai fost reales parlamentar de Valea Jiului (articolul cu promisiunile nerespectate e aici)

Mariana Câmpeanu – PNL – marianacampeanuoficial@gmail.com, venită la Hunedoara din Teleorman, are site http://www.marianacampeanu.ro/, pagină de Facebook https://www.facebook.com/campeanu.mariana şi, vorba vine, Twitter (cu tuituiri protejate) https://twitter.com/MarianaCampeanu

Dorin Păran – PNL – are date de contact (adresă poştală şi număr de telefon) pe site-ul lui http://www.parandorin.ro/Contact.aspx

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s