M-am apucat să trimit cărţi poştale

Aventura de a găsi cărţi poştale în ţara în care liceenii nu-şi mai iau BAC-ul fiindcă nu mai ştiu nici knd să pună crati-ma şi knd să nu opună.

Scrisul de mână a rămas una dintre activităţile mele preferate. Mereu mâzgălesc pe agende sau caiete câte ceva şi nu am aceeaşi senzaţie de „rezolvare” dacă fac asta pe suport electronic. Acum nu că n-aş avea cui să trimit scrisori reale, dar dat fiind că pot conversa online şi la telefon cu oamenii din viaţa mea, e cam ciudat să scriu pe foaie şi să aştept 3, 4 zile până le ajunge mesajul. Asta ar însemna să scriu ceva atemporal şi de unde atâta inspiraţie? Grea pedeapsă: numai fiindcă îmi place să ţin un pix între degete să fiu nevoită să şi scriu mesaje remarcabile. Ar fi deplasat să selectez citate profunde şi proverbe deştepte, ca pentru albumele colegilor de liceu în clasa a 12-a. Şi atunci am încercat să le scriu şi chestii personale şi „de-ale noastre”, dar era totuşi de umplut câte o pagină întru eternitate pentru fiecare dintre ei! Cel puţin aşa vedeam eu lucrurile, căci unii n-au avut nicio problemă să scrie doar două rânduri. Sau să nu scrie deloc.

DSCF2385

Mi-era dor de scrisul de mână în forma în care să fie şi util, fiindcă nu prea mai e, dincolo de listele pentru supermarket: „roşii, ardei, dovlecei, praf de copt, hârtie igienică, lapte, bec…” (Poate vouă vi se pare o listă la întâmplare, dar ea respectă, în mod automat deja, ordinea raioanelor din supermarketul de lângă bloc, de la intrare, înspre casele de marcat. Mda. Cu toate că îmi place mai mult să merg la piaţă sau la aprozare mici, tot ajung prea des la supermarket fiindcă… ei au de toate acolo şi e comod, timpul scurt, bla bla.)

În aprilie am descoperit (din link în link, pornind de pe ceva blog unde cuiva de asemenea i se făcuse dor de scrisul de mână) site-ul Postcrossing.com şi mi-am făcut cont. E un site folosit de oameni din toate ţările (mai mult femei, din câte am observat) pentru a-şi trimite cărţi poştale. Se trimit cărţi poştale fiindcă sunt ieftine (sau cele mai ieftine) peste tot şi, fiindcă mesajul e la vedere, pot trece fără probleme de eventuala cenzură din unele ţări. Şi-apoi cărţile poştale au imagini, iar o imagine face cât 1.000 de cuvinte şi cu imaginile se pot face colecţii foarte interesante. Ziceam că utilizatorii sunt mai degrabă femei fiindcă site-ul mi-a permis după înscriere să cer 5 adrese ale unor persoane (alese de site, aleator) cărora să le expediez cărţi poştale şi toate cele 5 persoane sunt femei. Patru din Rusia şi una din Germania.

Una dintre tipele din Rusia la care am nimerit să trimit are un blog pe care arată ce cărţi poştale primeşte şi cum unele au timbre foarte simpatice (cu personaje istorice sau desene animate). Tipa asta trimite şi scrisori printr-un alt site dedicat celor care vor să facă schimb de pliculeţe de ceai dintr-o ţară în alta, iar pentru acele scrisori şi-a cumpărat ceară de sigiliu (verde şi roşie) şi un sigiliu cu iniţiala numelui ei. Fascinanat! Sunt curioasă dacă la poştă mă vor lăsa măcar să aleg modelul de timbru… Şi mai ales dacă sunt timbre interesante. Ultima dată când am trimis o scrisoare (anul ăsta) am primit timbru cu un ulcior de lut. Decent. Nici foarte frumuşel, dar nici neinteresant.

Abia aştept să primesc şi eu cărţi poştale de prin lume, dar asta nu se va întâmpla decât după ce vor fi confirmate expedierile mele. Aşa funcţionează pe Postcrossing.com: după ce destinatarul confirmă pe site (cu ajutorul unui cod unic trecut de expeditor) că a primit cartea poştală, adresa expeditorului e inclusă pe site între cele valabile pentru a primi cărţi poştale. Voi avea ceva de aşteptat fiindcă până în Rusia e cale lungă, una dintre tipele la care trimit a scris pe pagina ei de profil că uneori cărţile poştale îi ajung după 40 de zile.

A fost de aşteptat şi până am găsit cărţi poştale de trimis. Cum spuneam, am contul din aprilie şi abia acum le voi trimite. Nu se mai găsesc cărţi poştale prin librării, iar magazine de papetărie nu mai există. În Cluj se vând pe stradă într-un loc de pe Bulevardul Eroilor, aproape de Librăria Universităţii (Diverta), însă a trebuit să scanez cu privirea o mulţime de cărţi poştale kitschioase, siropoase (apusuri de soare şi păsări zburând pe cerul de deasupra unor clădiri) sau seci şi neinteresante până să dau peste ceva.

Am avut noroc să vizitez iar Salina Turda în iunie şi să iau de acolo trei cărţi poştale cu amenajările (chiar spectaculoase) din interior, aceleaşi amenajări care servesc drept fundal la destule poze de nunţi, dar tipele din Rusia nu ştiu asta. Însă nu puteam să iau numai cărţi poştale cu Salina Turda devreme ce utilizatorii de pe Postcrossing îşi expun public colecţiile. (Deşi nu afli de la cine şi ce ai primit decât când ajunge în cutia poştală, căci site-ul nu arată în timp real decât că se mai trimite ceva din ţara x în ţara y, în momentul când extragi un nou destinatar.)

O salvare a venit de la Angela (mama, adică) după ce i-am spus de noul meu proiect (că mereu trebuie să găsesc chestii inofensive de vorbit cu ea, dat fiind că o mulţime de lucruri o fac isterică şi, deci, sunt tabu). Aşa că pe lângă că am pus-o să îmi caute gheme de tricotat şi haine de la second-hand prin Reghin, unde stă ea, i-am dat de lucru şi cu cărţile poştale. În oraşele mai mici se găsesc mai degrabă chestii pe care supermarketurile şi consumerismul plafonat din „metropole” le-au dat dracu’. Mi-a trimis şi felicitări de Paşte şi Crăciun – cu care nu am ce face, dar mi-a trimis şi cărţi poştale utilizabile. Trei de la ea le voi trimite acum, cu alte două de la Salina Turda. Cărţile poştale cu clădiri şi peisaje sunt încă nescrise.

DSCF2384

Am făcut în aşa fel încât mesajul de pe fiecare carte poştală să se lege cumva cu imaginea şi cu ce avea scris fiecare destinatară pe profilul ei de pe Postcrossing. De exemplu, la cartea poştală cu ţestoasa i-am scris Mariei, care trecuse printre preferinţele ei cărţile poştale vintage şi cu animale, că aceasta de la mine poate avea vârsta ei (25), căci sigur are 24 de ani fiindcă e de dinainte de revoluţia noastră din România, deci e vintage. 😛

Cartea poştală vintage cu ţestoasa

Iar la cartea poştală cu gâsca în papuci pentru Oxana mi-am amintit de cartea pentru copii cu papucii gâscanului din copilărie şi am pus-o pe tipă să googleuiască imaginile originale care ilustrau în acea carte poezia „Povestea gâştelor” de George Coşbuc.

Povestea gastelor

Va trebui să găsesc câte ceva interesant de scris şi pe cărţile poştale cu clădiri pe care le-am luat de la Cluj. Şi, între timp, sunt în căutare de cărţi poştale simpatice. Pe site-urile din ţară nu găsesc. După 10 pagini de căutare pe Google cu „cărţi poştale”, n-am dat peste mai nimic. Exceptând astea metalice de aici, care sunt chiar grozave, doar că, fiind metalice, vor depăşi greutatea de carte poştală obişnuită aşa că ar costa mai mult expedierea, plus că ele costă deja mult: 13 lei bucata. 😦 Aici ar mai fi ceva cât de cât promiţător (NU aia cu căţeii în floarea de mac!), dar nu găsesc pe site informaţii despre comanda minimă şi mă îndoiesc că îmi vor livra 3, 4 cărţi poştale. Nici cu termenul de căutare „vederi” n-am găsit nimic. La Ikea mai e ceva drăguţ, dar nu mi-e clar dacă sunt cărţi poştale (aşa apar la căutare pe Google, însă pe site-ul lor sunt denumite postere, iar cum la Cluj nu e magazin Ikea să le pot vedea, o las baltă.)

E plin însă de site-uri cu felicitări vechi, gata scrise, adunate în colecţii şi adesea scoase la vânzare pe multicei bani. E foarte bine că există istorie a corespondenţei, dar dacă vrei să ţi-o faci pe a ta e al naibii de greu. Şi cu atât mai interesant!

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Făcute/făcubile și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la M-am apucat să trimit cărţi poştale

 1. Gheo zice:

  Cam pe langa subiect, dar se pare ca tehnologia perverteste scriitura de odinioara, cea cu pixul pe hartie:
  fiip.ro/2012/08/26/tehnologia-si-lenea/

 2. Andra zice:

  Buna!
  Am dat peste articolul tau in urma unui search pe Google si m-am bucurat cand am vazut ca exista, si in Romania, oameni inca indragostiti de scrisul de mana. Eu scriu scrisori din 2008 si nu imi vad viata fara corespondenta cu numeroasele persoane pe care le-am cunoscut astfel.
  Stiu si depre Postcrossing, insa prefer grupul lor de pe Facebook pentru ca pot, astfel, sa imi aleg vederile pe care le primesc si pot cere si sa le primesc in plic (ma deranjeaza teribil sa le vad colturile indoite sau imaginile patate de la transport:D).
  In ceea ce priveste cartile postale…este, intr-adevar o problema. Eu sunt din Bucuresti si aici tot se mai gasesc la Carturesti si la magazinele cu suveniruri. Pe internet….ai putea sa le trimiti un mail celor de la Age Art (http://www.ageart.ro) si celor de la 2S Design (http://www.suveniruri-din-romania.ro/13-carti-postale). Cu ambii am corespondat eu acum ceva timp si mi se pare ca acceptau sa onoreze comenzi si pentru persoane fizice care nu comanda cu sutele de vederi 😀 Nu stiu ce politica mai au acum.
  Timbrele de la posta…nu stiu cum sunt la oficiile din Cluj, insa in Bucuresti nu mai exista timbrele cu oale de un an si jumatate. a fost un real dezastru cand le-au scos pentru ca nu le-au inlocuit imediat, iar niciun oficiu nu mai avea nici umbra de timbru :)) Acum avem niste timbre chiar frumusele si vad ca se schimba in permanenta. In functie de valorile care iti sunt necesare (2.1 sau 3.1 ron in cazul tau), doamnele de la ghisee ar trebui sa te lase sa alegi.
  Iti doresc distractie placuta cu Postcrossing si daca ai nevoie de orice…iti stau la dispozitie!
  Andra

  • zoldike zice:

   Bună, Andra, mă bucur că ai dat de mine. 🙂 Mersi pentru info. Am adăugat grupul de FB Postcrossing. Mi-am dat seama între timp, de când am scris postarea, că se găsesc cărţi poştale la instituţii sau evenimente. De exemplu, mi-am luat cărţi poştale cu Roşia Montană de la Fân Fest şi sâmbăta asta, când merg la Nocturna Muzeală de la Muzeul de Artă din Cluj, o să iau câteva cu picturi.
   Timbre nu am putut alege. Tanti de la poştă avea un dosar în care răsfoia în funcţie de valoarea timbrului. De exemplu, pentru valoarea de 3,1 lei pentru Rusia au fost timbre cu Lucian Blaga. Mulţumitor, n-am ce comenta, e personalitate importantă, e de la Cluj. Păstrăm legătura. Corespondenţă plăcută!

   • Andra zice:

    Ai dreptate, se gasesc si la muzee,expozitii sau alte evenimente. Acum, cand ai mentionat, mi-a venit si mie ideea 😀 Insa daca vei trece prin Bucuresti cu vreo ocazie, fa o aprovizionare 🙂 La magazinele cu suveniruri din centrul vechi si de la Universitate, gasesti vederi la 1 ron/buc. Chiar merita!
    Lucian Blaga si „colegii” lui de timbre sunt foarte la moda acum :)) Iar des intalnite sunt si timbrele care prezinta corespondenta dintre animale si flori cu denumiri care au legatura cu respectivele animale. Nu mai stiu numele seriei, dar sunt dragalase 🙂
    O sa vezi ce de vederi poti trimite si primi pe grupul de FB al Postcrossing. Insa trebuie sa il verifici constant pentru ca toti posteaza poze incontinuu si trebuie sa iti faci si tu un album online cu vederi. Toti vor sa vada ce vor primi.
    Happy Postcrossing!

   • zoldike zice:

    Sora mea e la Bucureşti, a fost la concetul The Wall, am sunat-o, dar nu cred că mai apucă să-mi caute mie vederi. 😛 Oricum, ideea e bună şi o să rog pe cineva să-mi ia fiindcă eu nu am planuri să ajung prea curând la Bucureşti, deşi aş vrea. Am văzut şi timbre din alea cu animale, flori, dar nu am ţinut minte cum erau exact. Unul din ăla am luat pentru o carte poştală pe care am trimis-o în ţară. Orice nu e cu o oală maro de lut e bun. 🙂 Deşi îmi plac foarte mult vasele de lut, dar pe timbre nu arată bine chiar orice fel de vas. O farfurie cu cocoşul de la Horezu ar fi arătat ok, de exemplu.
    Am dat like paginii de FB Postcrosiing, dar cred că tu îmi spui de fapt despre pagina comunităţii de Postcrossing, nu?
    Sunt curioasă din ce ţări ai primit până acum cărţi poştale?

   • Andra zice:

    Toata lumea a fost la concertul ala, serios :)) Am auzit ca a fost fain.
    Orientativ, gasesti (sau gaseste cine se duce) vederi:
    – la Gara de Nord (langa McDonald’s este un culoar care duce prin spatele restaurantului, la casele de bilete; acolo am vazut o toneta cu vederi si suveniruri)
    – la librariile Carturesti (eu cumpar de la cel din Afi Palace Cotroceni)
    – la Universitate (in pasaj este un magazin cu suveniruri + libraria Mihai Eminescu la subsol)
    – pe Calea Victoriei, vizavi de Magazinul Victoria (sunt 2 magazine cu suveniruri la 20m unul de celalalt)
    – la librariile Diverta (dar sunt de 2 ori mai scumpe decat la oricare dintre magazinele anterioare)
    Uite, acesta este grupul de FB: https://www.facebook.com/groups/2208955025/ . Dai Join si sigur te adauga in 2-3 zile.
    Ah, eu am primit vederi din…muuuuulte tari. Le colectionez de mult timp. La schimburile de vederi pe care le fac pe net se adauga si vederile cumparate de mine de oriunde ajung. Nu plec din niciun oras fara cel putin 2 vederi (in functie de pretul lor). In timp, am invatat sa fiu mai pretentioasa si, tocmai de aceea, vreau sa primesc vederile in plicuri. reorganizandu-mi colectia, am constatat ca ma deranjeaza sa vad vederile decolorate sau indoite 😀

  • Maxim zice:

   Buna Andra, are sens si nu ceea ce zici tu. Adica intradevar, a aiurea sa iti ajunga o carte postala patata sau indoita la colturi, dar in acelasi timp e aiurea si sa pierzi farmecul. Adica, daca tot iti alegi tu cartile postale, nu mai ai bucuria surprinderii, presupun ca sti cine iti trimite, si ce si poate si cand daca va intelegeti pe FB. Sincer nu am folosit, insa mi se pare mai fun siteul, iti poti scrie la profil cam cu ce preferi sa fie cartile postale si poate cineva se uita si citeste. Altfel poti intra pe ebay si iti cumperi direct carti postale la lot de care vrei tu si ai rezolvat problema. In fine, am si o intrebare pt tine/voi toti. Toate cartile postale ajung indoite sau nu neaparat ? Gen cat la suta sunt compromise ? si cat de tare sunt compromise. Eu am vederi care au circulat acum 100 de ani si nu sunt indoite la colturi..

 3. Pingback: Revendică-ţi dreptul de a primi veşti bune şi surprize plăcute în cutia poştală! | Zoldike's Blog

 4. Oana zice:

  Buna! Site ul postcrossing mi a schimbat viata! Nu aveam niciun hobby in care sa cred asa mult si pe care sa il practic si sa il iubesc asa mult! Oana

 5. Liliana zice:

  Buna fetelor…ma inacanta sa scriu scrisori si vederi…dar lumea nu iti mai raspunde, asa ca nu o fac prea des. Zilele aste mi-am luat vederi, astazi mi-am luat un nou stilou….si acu ma pusesem sa le criu. Dar nu prea inpirata, m-am apucat de googleat un pic si am dat de acest site. Si m-am emotionat cu site-ul de care vorbiti. Inca nu l-am vazut dar ma bucur ca lumea mai e interesata de asa ceva….in sfarsit!!! ….cat am mai incercat sa conving lumea sa scrie vederi!!!!….Chiar am imprimat o editie de patru vederi….dar in final nu le-am comercializat….hihihihi. Daca mai sunteti pe aici o sa va tin la curent. Salutari….si An Nou Fericit!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s