Caricaturistul cu principii solide şi şosete în dungi

Să-ţi începi ziua dorind să schimbi lumea, dar la sfârşitul zilei să nu fi dezamăgit dacă lumea e la fel„, aşa a spus Kevin “KAL” Kallaugher că reuşeşte să-şi păstreze optimismul, deși  zilnic trebuie să știe tot ce se întâmplă în lume, iar lucrurile bune par să fie mai puține decât cele rele. Cu toate acestea caricaturistul de top al secolului subliniază ferm: ”Lumea în care trăim noi e mult mai bună decât era lumea de acum 100 de ani”.

Kallaugher e caricaturist politic la celebra publicaţie “The Economist”. E primul caricaturist al acestei reviste, reuşind să-i convingă, cu câteva caricaturi-portret, pe editori să-l ia în redacţie pe vremea când “The Economist” era foarte plictisitor, doar cu text, fără fotografii, fără ilustraţii. „Era ca Biblia”, spune Kallaugher al cărui site e acesta http://www.kaltoons.com.

KAL a făcut prima sa caricatură la 12 ani, când a desenat-o în timpul cursului pe profesoara de muzică, o călugăriţă, iar colega lui de bancă a făcut desenul să circule prin toată clasa. Desenul era un profil simpatic al călugăriţei, cu o gură imensă din care ieşeau note muzicale. Colegii s-au prăpădit de râs. Aşa a aflat puştiul Kevin că poţi deveni faimos în doar două minute. A aflat că o caricatură are putere mare şi imediată asupra oamenilor, că serveşte drept voce pentru părerea colectivă a oamenilor de rând  şi că persoana din caricatură va aprecia cel mai puţin desenul. “Linia neagră e foarte puternică. E magică. Munca mea de-o viaţă a fost să înţeleg puterea şi semnificaţia liniei negre”, a spus caricaturistul ieri (17 mai) la Cluj la American Corner / Biblioteca Judeţeană, unde a vorbit despre caricatură unui grup eterogen de vreo 25 de oameni. Totuşi au fost și caricaturişti prezenți, căci la sfârşit KAL a primti patru caricaturi ale sale, trei de la bărbaţi şi o caricatură de la o domnişoară ce părea să aibă sub 20 de ani. Procentul femeilor caricaturist în SUA, unde Kallaugher a fost preşedintele asociaţiei caricaturiştilor, e de 10%, iar minorităţile sunt sub 5%. Ca idee, majoritatea caricaturiştilor sunt bărbaţi albi cu studii superioare.

Kallaugher ne-a arătat primul lui desen, făcut pe când avea vreo şase ani şi ne-a amintit că la vârsta aceea toţi desenam, fiindcă există o nevoie umană primară de a te exprima prin imagine.

Majoritatea oamenilor se lasă de desenat în jurul vârstei de 12 ani. Eu, ca şi caricaturist de meserie, am în suflet vârsta de şase ani şi acum”, a spus cel care are 140 de coperte făcute pentru “The Economist”, dintre care o bună parte sunt de referinţă sau au statut iconic. Dintre caricaturile sale pe care le-a arătat ieri, mi-a plăcut mult asta, găsită apoi pe site-ul său. A fost desenată pentru Ziua Pământului, un La Mulţi Ani pentru mama natură.

Kallaugher explică simplu d ce caricatura e importantă: nu toţi oamenii au răbdare să citească articole lungi (ca ăsta 🙂 ) despre situaţia politică din ţara lor sau despre ce se întâmplă în lume, ce conflicte sunt, ce războaie, ce lupte tacite între puteri. Poate nici nu au chef să se uite la talk-show-uri. Dar o caricatură, dintr-un colţ de pagină de ziar sau din nişte pixeli uplodaţi online spune o întreagă poveste. Caricatura politică pune rapid în temă pe oricine, adesea şi fără cuvinte. “Caricatura implică social oamenii, le comunică rapid ce se întâmplă în lume. Când sunt făcute bine, caricaturile au rol educativ”, spune el.  Kallaugher recunoaşte că atunci când era tânăr aşa a învăţat şi el despre politică, dar acum a ajuns să îşi stăpânească domeniul atât de bine încât poate să spună cu toată certitudinea că e şi jurnalist şi commentator şi caricaturist şi artist care se poate exprima în mai multe moduri şi toate acestea pentru a-şi putea face bine meseria care unora li s-ar părea o joacă. Uneori aşa mă simt, ne-a arătat el o auto-caricatură în care înghite printr-o pâlnie o cantitate mare de știri la televizor, de pe internet, din ziare și cărți cu informație.

Pe parcursul discuţiilor, caricaturistul a amintit mai multe cazuri ale colegilor de breaslă schingiuţi şi pedepsiţi în ţările cu regim dictatorial unde mesajele caricaturilor au deranjat puterea. Caricatura are ea însăşi putere foarte mare. De ajuns să ne gândim la ravagiile făcute de caricaturile cu profetul islamic Mahomed. “De fapt, eu spun că treaba mea drept caricaturist politic nu e să-i fac pe oameni să râdă, ci să-i fac pe oameni să gândească”, a punctat caricaturistul de la “The Economist”.

Caricatura e artă cu deadline. Provocarea constă în a menţine standarde înalte o perioadă lungă de timp (n.r. perioade măsurate în ani). Libertatea de exprimare înseamnă responsabilitate fiindcă o caricatură politică are de respectat caracteristici jurnalistice”, a spus caricaturistul cu şosete în dungi colorate. Pe cât de serioasă era cămaşa, pe atât de cu inspiraţie oriental era imprimeul vestei şi pe cât de clasici pantofii şi pantalonii, pe atât de ştrengare şosetele. Ca o caricatură reuşită, care le îmbină pe toate, reuşind să transmită un mesaj de sine stătător. Ne-a desenat mai multe caricaturi, feţe ale unor politicieni americani cunoscuţi. Cred că KAL nu poate sta mult fără să deseneze ceva. ”Al Gore e simplu de făcut. Are capul ca două liniile laterale ale unui trapez, urechile sunt ca ale lui Spock din “Star Treck”, gura ca Elvis Presley”. Spune şi între timp desenează – totul pare atât de simplu. Apoi recunoaște că meseria lui e şi să facă totul să pară simplu. Cu toate că nu e. De exemplu caricatura pentru una dintre coperţile ”The Economist” a durat 36 de ore. KAL a spus că face intenţionat desene elaborate, tocmai pentru a da greutate şi a contura statutul meseriei sale, luată uneori în glumă.

Când l-am întrebat cum e privit de colegi şi cum se înţelege cu redactorii, mi-a spus că la “The Economist” şi, în general, în redacţiile americane, caricaturiştii participă la şedinţele de redacţie alături de colegii lor jurnalişti şi stau în birouri cot la cot. Spre deosebire, în Marea Britanie, caricaturiştii sunt puşi separat, cu departamentul artistic/de design. Şi-apoi, tocmai pentru a putea avea relaţii bune cu colegii, caricaturistul a spus că şi-a impus regula să nu fie niciodată printre cei care pleacă primii din birou, ci chiar printre ultimii. Ca rezultat, caricaturile sale sunt pe o varietate de subiecte, căci el e mereu bine documentat; au o varietate stilistică, sunt creative și minuțios lucrate.

Cred că în orice societate caricatura e în prima linie a libertăţii de exprimare. Poţi observa maturitatea unei democraţii după cantitatea şi complexitatea caricaturilor politice publicate„, a spus el. Ştiaţi că vreo 2/3 din caricaturiştii din lume nu-şi pot desena şeful statului? Să vă bucuraţi defiecare dată când vedeţi prin Caţavencii, Kamikaze, Academia Caţavencu ş.a.m.d. caricaturile lui Băsescu & compania.

KAL face și animație din caricaturile sale politice. Dacă pentru animația cu Margaret Thatcher de la lucrarea lui de licență i-au trebuit 3 luni pentru a face un scurtmetraj de 30 de secunde, acum tehnologia și internetul îl ajută și poate să facă animații de câteva minute în două săptămâni. Mai noi el lucrează cu tehnica motion capture și își animează politicienii din caricaturile video așa cum a animat actorul Andy Serkis personajele Gollum din ”Lord of the Ring” sau Caesar din ”The Rise of The Planet of The Apes”.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Caricaturistul cu principii solide şi şosete în dungi

  1. Pingback: Puterea liniei negre trasate pe o foaie « hoardingspheres

  2. E grozava caricatura cu Ziua Pamantului. Spune mai mult decat o caruta de text. In ce ma priveste, are perfecta dreptate in ce priveste eficienta unei caricaturi. Ma impresioneaza mult mai mult o astfel de lucrare decat un text bine scris.

    • zoldike zice:

      Absolut de acord cu tine, Mimi dragă. Dar mersi tare că ai citit textul meu lung. 🙂 Să te uiți la KAL pe site când ai timp, are caricaturi care chiar îți pot face ziua mai bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s