Cealaltă traumă din ”Sophie’s Choice”

O femeie frumoasă care supraviețuiește până se satură să mai tot supraviețuiască – Sophie. Meryl Streep a luat Oscarul în 1983 cu filmul ”Sophie’s Choice” despre o poloneză cu trăsături de arian care face niște alegeri contestabile și, totuși, viața o alege pe ea – scapă de  moarte la Auschwitz, dar își pierde acolo familia. Ajunge în SUA, unde întâlnește un evreu american obsedat de Holocaust, care se îndrăgostește, maniac și obsesiv de ea. Povestea e văzută din afară, de un tânăr ce își dorește să fie scriitor și se împrietenește cu ei. Pentru a afla ce a ales Sophie de a determinat viața să o aleagă pe ea, până ce i s-a făcut lehamite să tot fie aleasă de viață, e de văzut filmul. Dar, pentru că au trecut 29 de ani de la apariția lui, o să vă dau spoiler cu cealaltă traumă din film. Trauma lui Lesley Lapidus, fata al cărui nume se va rostogoli o veșnicie pe buzele tânărului narator-scriitor aspirant.

Această prezentare necesită JavaScript.

* Lesley Lapidus era tot ce-mi rămăsese din primul contact cu „Sophie’s Choice” fiindcă doar secvența cu ea am prins-o și după declarațiile ei focoase, ai mei au schimbat postul tv.

* Greta Turken, actrița care e Lesley, nu a mai jucat în niciun alt film (Imdb).

* Psihanalistul pomenit de Lesley, Willhelm Reich (vezi Wikipedia) a lucrat cu Sigmund Freud în anii 1920, dar s-a îndepărtat de ideile acestuia căci Reich a început să spargă gheața în relațiile cu pacienții lui. Freud era distant, a stabilit metoda consultațiilor de pe canapea pentru a nu fi nevoit să interacționeze cu pacienții lui (să nu cumva să le vină acestora să-l îmbrățișeze și să-i plângă pe umăr). Rich, din contră, credea că e foarte important ca pacienții să renunțe la tensiune prin atingeri. ”Vegetotherapy involves the patient physically simulating the effects of certain emotions in the hope of triggering them. Reich argued that the ability to feel sexual love depended on a physical ability to have sexual intercourse with what he called „orgastic potency”. (…) A man or woman without orgastic potency was in a constant state of tension, developing a body armor to keep it in. The outer rigidity and inner anxiety is the state of neurosis, leading to hate, sadism, greed, fascism and antisemitism.

Reich a fost contestat și din motive politice (marxism, comunism) și pentru că a avut relații extraconjugale și ca om de știință, fiindcă a părăsit psihanaliza detașată și pentru că avea tot felul de teorii despre bio-energie.

”He would press hard on their „body armor”, his thumb or the palm of his hand pressing on their jaws, necks, chests, backs, or thighs, aiming to dissolve their muscular, and thereby characterological, rigidity.[30] He wanted to see their movements soften, their breathing ease. This dissolution of the „body armor” also brought back the repressed memory of the childhood situation that had caused the repression, he wrote. If the session worked as intended, he wrote that he could see waves of pleasure move through their bodies, a series of spontaneous, involuntary movements. Reich called these the „orgasm reflex”. The two goals of Reichian therapy became the attainment of this orgasm reflex during therapy, and orgastic potency during intercourse. Reich called the flow of energy that he said he observed in his patients’ bodies „bio-electricity””

Dar dincolo de cât de aprobat sau contestat e Reich ăsta important e doar că, Lesley Lapidus, ca și noi toți, e fericită dacă ia o singură idee de la el și o aplică: A guilt-free sex life!

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s