Crimă şi pedeapsă

Justiţia e oarbă şi parcă îşi ia deciziile măncând prăjiturele cu răvaş. Da, e un sistem corupt, imperfect; da, justiţia e făcută de oameni şi ei aduc erorile specifice umane. Daaar, gradul de subiectivitate mă sperie. În aceeaşi săptămână, un bărbat care a ucis 77 de tineri a fost iertat de închisoare pentru că e nebun, iar altul, care i-a dat un somnifer prea puternic lui Michael Jackson, e condamnat la patru ani de închisoare. Primul a făcut ce a făcut intenţionat, dar, de fapt, el nu ştia ce vrea şi ce face pentru că era tulburat psihic. Al doilea n-a făcut-o intenţionat, dar trebuia să îşi fi dat seama mai clar de consecinţele luării de medicamente pentru MJ. Cu doar e simplu de anticipat ce dracu i se poate întâmpla unui tip slăbănog, cu enorme probleme de sănătate cauzate de operaţiile prin care s-a desfigurat toată viaţa. Da, e absolut just să îi ceri asta unui medic, că doar e medic şi trebuie să ştie toooot.

Am recapitulat azi, să mă dezmeticesc:

Andres Brevik a omorât în Norvegia în 22 iulie, cu armă de foc, 77 de oameni, majoritatea adolescenţi. El a spus că a făcut asta din patriotism, sentiment pe care îl înţelege foarte deformat, fiind un extremist. Brevik urăşte multiculturalismul şi postase argumente pe internet pentru anihilarea brutală a Eurabiei (islamizarea sau arabizarea Europei). Eu n-am fost plecată prin Europa, dar am înţeles că au probleme serioase cu imigranţii care fură mai ceva decât ţiganii de la noi. Şi imigranții problematici de la ei sunt şi violenţi şi mult mai periculoşi. Desigur, în presă nu răzbat de-astea, că ţări ca Norvegia sau Belgia ştiu să-şi bage gunoiul sub preş, nu să-şi pună poalele în cap, ca noi. Brevik avea aşadar oareşce motive, logice, să fie împotriva unor atitudini prea permisive din ţara lui, dar împotrivă putea să fie cu argumente, cu păreri, nu cu arma. Înainte de atac a scris pe internet o culegere de texte „2083 – A European Declaration of Independence” în care era pro conservare culturală, ultranaţionalism, islamofobie, populism de dreapta, anti-feminism, grupări paramilitare din Serbia, naţionalism alb (rasism) şi sprijinea şi sionismul – mişcarea evreilor de a avea un stat suveran.

Pentru acţiunile lui extreme, tribunalul l-a declarat pe Brevik fără discernământ, după ce psihiatrii i-au pus diagnostic de schizofrenie paranoidă. „Experţii au descris o persoană care trăieşte într-un univers iluzoriu în care toate gândurile şi gesturile sunt iluzii”, a explicat procurorul Svein Holden (potrivit Mediafax). Criminalul extremist nu va face nicio zi de închisoare. Merge la ospiciu.

Iniţial, m-am enervat, fiindcă ştiţi cum sunt închisorile din Norvegia (ţara care are cea mai umană închisoare din lume) şi nu vreau să mă uit pe net şi cumva să văd ce „lejer” e şi la ospiciu. Dar Oana şi Mark au venit cu argumente pacifiste, cu care sunt de acord.

Azi însă a venit o altă ştire. Medicul lui Michael Jackson a luat pedeaspa maximă: 4 ani de închisoare pentru „neglijenţă criminală”, nu pentru „malpraxis”. Un judecător de la Los Angeles l-a condamnat pe Conrad Murray pentru omucidere involuntară şi plata de daune familiei pop-starului. „Michael Jackson nu a murit din cauza unui incident izolat, ci a unui set de circumstanţe imputabile doctorului Murray”, a spus judecătorul, citat de Mediafax. Medicul îl trata pe cântăreţ de doar două luni şi îi dădea propofol, un anestezic puternic ca somnifer. Juriul american l-a găsit, în unanimitate, vinovat pe medic. Acel vot unanim îmi dă senzaţia de spirit de turmă şi mă face să simt că au dat verdictul în calitate de fani ai cântăreţului şi nu ca oameni raţionali.

În vară, Casey Anthony, o americancă de 22 de ani, a cărei fetiţă de 2 ani a fost găsită moartă, într-o pătură, în pădurea de lângă casă, a fost judecată pentru crimă. Femeia a ascuns câteva săptămâni dispariţia fetiţei şi apoi a minţit în fel şi chip, inventând scenarii cu răpiri sau dădace cu care e fetiţa. Acuzarea a cerut pedeapsa cu moartea, dar nu au putut aduce dovezi clare. Cazul (de văzut aici) a stârnit enorme controverse în SUA. În cele din urmă, Casey a fost achitată de acuzaţiile de crimă, abuz asupra copiilor şi uciderea unui copil, dar a fost condamnată pentru comportament nepotrivit în instanţă şi fals în declaraţii faţă de poliţie. A fost eliberată din închisoare în iulie. Cazul a devenit „the social media trial of the century”, devreme ce foarte multă lume şi-a dat cu părerea despre asta online.

Cu siguranţă, toate cele trei poveşti vor ajunge filme. Într-un viitor foarte apropiat. Şi sper să se discute mai mult despre limitele în care justiţia ar trebui să fie iertătoare sau dură. Lumea civilizată nu ar trebui să aibă nişte principii generale similare? Azi sunt complet confuză. Dar oricum, dacă e să facem vreun rahat mare, e de mers în Norvegia, unde au închisoare de lux.

Reclame

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Crimă şi pedeapsă

  1. onnahcublog zice:

    Dupa mine, sistemul juridic american, in care juriul are cel mai important cuvant de spus asupra verdictului cred ca este unul dintre cele mai falimentare din lume. De fapt e ca o oglinda a democratiei americane: Toata lumea e libera sa zica si sa faca ceea ce vrea, fara a se tine cont de capacitatile fiecaruia de a lua decizii. Asa se ajunge ca un medic sa fie judecat pentru uciderea unui megastar, nu a unei persoane, iar o mama ucigasa cu probleme mintale sa fie pusa la plata unei amenzi pentru uciderea propriului copil.
    E vorba despre populism la american. E singurul fel in care isi rezolva problemele. O democratie obligatorie in care se da vina pe multime.

    • zoldike zice:

      Daaa! Ai rezumat bine și mi-e și mie formulat în cap clar acu: democrație obligatorie care dă vina pe mulțime. Ce învârteală în jurul cozii, ce tautologie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s