Amintiri simpatice din Epoca de Aur, luate împrumut

Săptămâna cealaltă Clujul a ajuns legendar prin multe alte părţi de lume. Oameni care stau la Munchen, Moscova, Beijing sau Londra s-au îndrăgostit iremediabil de Cluj. O să vă povestesc, fiindcă a fost foarte bine să-i cunosc şi să clujuim împreună câteva zile – asta a fost la Comedy Cluj. Acum sunt la Sibiu, unde trădez puţin Clujul ca să văd filme documentare la Astra Film Festival. Am văzut mai multe filme decât e capabil creieraşul meu să proceseze pe zi, dar tocmai de-asta am un carneţel şi-un pix cu mine şi scriu, pe semi-întuneric, citate sau impresii, ca un fel de live-text. Dacă vă întrebaţi de ce nu fac asta online e fiindcă nu am internet. WiFi-ul organizatorilor mi-a mers doar o oră în prima zi când am ajuns, şi stickul de net împrumutat nu vrea să ne combinăm. Nu-i bai că la hotelul de 3-4 stele unde stau (e indecis, hotelul) am primit un cablu albastru de net şi avem o relaţie foarte stabilă; îmi va lua mai mult timp, dar voi scrie despre tot ce am văzut.

Aseară am văzut un documentar foarte interesant despre Bela Biszku, fost ministru de interne în Ungaria în 1956, care a dat ordine să fie executaţi vreo 300 de oameni şi nu are niciun regret. S-a luat curentul după vreo juma de oră de proiecţie așa că am ieșit la țigară și m-am băgat în povești cu niște oameni, doi tineri – tipa fumătoare era originară din Iași și lucrase la televiziune în București, prietenul ei am înțeles că făcea filme, dar nu știu ce meserie are, iar doamna care era cu ei știu doar că avea povești simpatice şi părea o persoană care a ţinut din viaţă doar amintirile fericite şi stările de bine. Cu o seară înainte văzusem „Metrobranding”, un documentar care spune cele mai loiale povești de dragoste dintre români și obiecte și despre care am scris aici. E foarte comic, deși nu intenționat și e un bun punct de pornire a unei conversații, căci e vorba de oameni care nu se desprind de obiecte și se atașează de ele cu zecile de ani, iar acele obiecte devin chiar tinerețea lor și speranțele lor întruchipate. Oameni care trăiesc mai degrabă în trecut. Nu e bine când facem asta. Poate de-asta mă simt bine aici, în camera de hotel, unde nimic nu îmi amintește de nimic. Decât eu, de mine.

Doamna a povestit cum „pe vremuri” avea o prietenă care lua de la fabrică ciorapi din ăia cu bandă adezivă – sexy, da – care se făceau pentru export exclusiv. Acasă, ele îi vopseau în tot felul de culori cu ceaiuri și galux și apoi îi vindeau prin țară. Erau vânduți un-doi şi toată chestia asta era o mare aventură pentru ele.

Aceași prietenă a doamnei și-a făcut ciupercărie la bloc, în beci: avea saci de rumeguș și pusese în ei spori să crească Pleurotus. Afacerea mergea bine, doamna vindea pe la toți cunoscuții, făcea și profit de o tocăniță de ciuperci. La un moment dat respectiva prietenă a observat că începe să i se umfle parchetul și și-a dat seama că adusese spori de ciuperci în locuință, iar acum Pleurotușii îi creşteau în sufragerie, într-o veselie. Cică nu a avut de ales decât să vândă apartamentul și să se mute.

Revenind la ciorapii sexy, dacă erau din ăia, trebuiau să fie și metode contraceptive dă vrun fel. În România comunistă nu erau, dar doamna asta cu care am povestit la Astra a spus că avea o vecină bătrână tare, unguroaică și aia se tot ducea la Budapesta. Acolo vindea chiloți tetra și maieuri – din ceva motiv vecinii noștri erau foarte atrași de aceste produse. Înapoi venea cu o geantă burdușită de cutii de anticoncepționale – ceva nume cu „O”. Cică pe atunci, la noi, nici măcar elastice de borcane nu erau, și pe alea tot din Ungaria le aducea bătrânica, să prindă în grămezi cutiile de pastile contraceptive. Contrabanda asta îi mergea foarte bine bătrânei fiindcă la graniță nu erau în stare să o suspecteze că are în geantă tocmai anticoncepționale.

Apropo de „Metrobranding” și de strâns chestii vechi și atașat de obiecte inutile – doamna zicea că, deși aruncă tot timpul tot ce nu îi trebuie fiindcă nu are rost să le mai ții dacă nu le folosești, îi pare rău de primele lingurițe de la McDonalds. Le luase după o vizită prin străinătate și „nu erau ca astea de acum, erau pătrăţoase, erau rezistente, le-am folosit la muştar, la sare…”. Nu le mai are. Nu mai are nici cutia de cacao cu lapte pe care a primit-o de la gazda din Ungaria când a petrecut acolo revelionul în 1968. Era foarte minunată cutia, căci în ţară nu exista nimic similar şi nici nu ştia cum să o deschidă la început.

Cred că, indiferent unde şi în ce regim mi-ar fi dat să trăiesc, ceea ce aş vrea să-mi rămână e bucuria mirării, entuziasmul micilor descoperiri şi plăcerea lucrurilor simple. Dacă aţi fi auzit-o vorbind pe doamna aceasta şi gesticulând, aţi fi zis că s-a distrat mai mult în anii ’60-’80 decât ne-am distrat în cei 20 de ani de libertate de după Revoluţie. Şi e foarte posibil să fie aşa fiindcă în marea majoritate a situaţiilor, dacă te simţi sau nu bine cu ceea ce ai şi faci, e o alegere. E o expresie urâtă, dar foarte descriptivă: „să faci din căcat bici şi să şi pocnească”. Păi să nu mă foarte bucur că nici măcar nu trebuie să pornesc de la căcat pentru a face lucruri, căci am materie primă de-a dreptul atrăgătoare? Sunt sigură că şi voi la fel. 🙂

Reclame

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Culise, Făcute/făcubile și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Amintiri simpatice din Epoca de Aur, luate împrumut

  1. Andreea zice:

    Multumesc ca mi-ai amintit. :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s