Ţestoasele ca impediment pentru bomba atomică („Leagănul pisicii” – K. Vonnegut)

To share is to care! Add to FaceBookAdd to Twitter

„Leagănul pisicii / Cat’s Cradle” e a doua carte de Kurt Vonnegut pe care o citesc în interval de o lună. Prima citită a fost şi prima scrisă, „Zâmbiţi, vă rog! Look at the birdie” – o colecţie de nuvele SF în care fiecare nuvelă e simplă în esenţă, dar genială în construcţia scriitoricească. Vonnegut creează personaje pe baza unor schele făcute din defecte şi slăbiciuni umane, pe care apoi le garniseşte cu multă imaginaţie şi ţi le trimite pe cap să îţi fricţioneze neuronii. „Leagănul pisicii” e o carte despre prostia umană şi despre o apocalipsă care nu vine prin foc, nici prin potop, ci din cauza dispariţiei noroiului. Umrează să citesc cea mai celebră carte a lui Vonnegut, „Abatorul 5 / Slaughterhouse-Five”, numai să o cumpăr mai întâi. Cine are twitter poate urmări contul oficial administrat pentru scriitor la @Kurt_Vonnegut (el e mort, opera e vie).

Mi-a plăcut cum s-a legănat pisica în leagăn şi, ca să nu dau spoilere, am să reproduc doar un fragment, în care e vorba de ţestoasele care îngreunau munca de cercetare pentru bomba atomică. Da, fiindcă e cu ţestoase, de-aia! Ce, n-aveţi obsesii cu care vă place să vă mândriţi?

Angela avea douăzeci şi doi de ani. De la şaisprezece ani devenise adevăratul cap al familiei, de când murise mama, la naşterea mea. Angela spunea tot timpul că are trei copii – pe mine, pe Frank şi pe tata. Nu exagera deloc. Îmi aduc aminte de dimineţile reci în care eu, Frank şi tata stăteam aliniaţi în holul de la intrare, iar Angela ne înfofolea, purtându-se la fel cu fiecare dintre noi. Numai că eu mergeam la grădiniţă, Frank la şcoală, iar tata se ducea să lucreze la bomba atomică. Mi-aduc aminte o astfel de dimineaţă, când carburatorul se arsese, alimentarea era îngheţată şi maşina nu voia să pornească. Am stat cu toţii în maşină în vreme ce Angela a tot răsucit cheia în contact până ce s-a terminat bateria. Atunci tata a deschis gura. Ştiţi ce a spus? „Mă tot gândesc la broaştele ţestoase.” „Ce-i cu ele?”, a întrebat Angela. „Când îşi bagă capul în carapace, a răspuns el, şira spinării li se contractă, sau li se curbează?”

În treacăt fie spus, Angela a fost dintre eroinele neştiute ale fabricării bombei atomice, şi nu cred că povestea aceasta este cunoscută. Poate vă va fi utilă. După întâmplarea cu broaştele ţestoase, tata a devenit atât de interesat de animalele astea încât nu a mai lucrat la bomba atomică. Nişte oameni din echipa Proiectului Manhattan au venit la noi acasă să o întrebe pe Angela ce e de făcut. Ea le-a spus să îi ia ţestoasele. Aşa că, într-o noapte s-au dus la laboratorul lui şi au furat ţestoasele şi acvariul. Tata nu a suflat nicio vorbă despre dispariţia broaştelor ţestoase. S-a dus la serviciu a doua zi şi a căutat nişte lucruri cu care să se joace şi la care să se gândească, iar acolo toate lucrurile cu care se putea juca şi la care se putea gândi aveau legătură cu bomba atomică.

(Kurt Vonnegut – „Leagănul pisicii”, Editura Polirom, 2004, pag. 22, carte împrumutată de la Tana)

Asta e a doua oară când găsesc o legătură între ţestoase şi bomba atomică. Prima a fost asta.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Făcute/făcubile și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s