Relaţii toxice

To share is to care!Add to FaceBookAdd to Twitter

Unde-s mulţi puterea creşte, zice un cântecel patriotic, dar de ce nu creşte şi mintea? Ba mai mult, parcă adesea scade… Şi uite aşa, două popoare care au o căsnicie forţată şi nefericită de peste 60 de ani, nu-s în stare să găsească o soluţie mai repede decât o fac doi oameni care au ajuns să nu se mai suporte în aceeaşi casă. Mai multe minţi implicate, mai mult timp până la găsirea unei soluţii.

Palestina şi Israel s-ar putea separa în două state pentru a încerca astfel să trăiască în pace. Cele două trăiesc într-o relaţie toxică de mulţi ani şi vor să încerce un divorţ şi un partaj, dar au nevoie de susţinerea internaţională, zice Avaaz, o organizaţie care are misiunea să” ensure that the views and values of the world’s people inform global decision-making”. Adică dacă nu pot trăi împreună în aceaşi casă, vor să încerce să convieţuiască în două case diferite, învecinate.

Amos Oz, celebrul scriitor israelian, vorbeşte despre soluţia asta de pace între palestinieni şi israelieni prin vocea personajului său, Fima, din romanul cu acelaşi titlu. Fima e un tip de vreo 50 de ani, israelian, pe care vinovăţia pentru ceea ce se întâmplă în ţara sa şi „în teritorii” l-a paralizat. Deşi nu e capabil să facă nimic, el se gândeşte aproape numai la pace, găseşte soluţii şi ţine discursuri imaginare unor miniştri din capul său sau, în cel mai bun caz, le vorbeşte despre pace prietenilor pasionaţi şi ei de pălăvrăgeală despre istorie şi politică. Pe tot parcursul cărţii lui Amos Oz tensiunea se tot adună şi aşteptările ca Fima să facă în sfârşit ceva devin covârşitoare, dar… Recomand cartea, fiindcă e şi o călătorie în propriul interior, în căutarea chefului de a face, nu doar de a spune, de a declanşa lucruri, nu de a aştepta să vină impulsul din jur.

Azi văd statele şi popoarele ca pe un soi de corpuri diforme, făcute din celule foarte diverse, care reuşesc cu greu să se unească pentru a forma vreun organ, şi din grefe de pe la alte organisme, dintre care multe sunt respinse de sistemul imunitar. Şi cumva, toţi vrem ca aceste corpuri diforme – statele – să se ghideze şi să funcţioneze după principiile umane, după sentimente umane, după psihologia umană. Or fi ele formate din oameni, dar nu-mi par deloc umane.

Recent, Miss Serbia şi Miss Kosovo, adică două fete frumoase, s-au pozat împreună, zâmbitoare. Dar, zice ştirea de pe Realitatea.net, statele lor au considerat gestul jignitor, scandalos. Adică fetele se pot tolera, dar ţările ba. Iar la Palestina şi Israel, dacă separarea lor va aduce pace, ar fi exact pe dos – oamenii nu pot fi toleranţi între ei, dar separaţi în state, ca ţări, ar reuşi să se tolereze.

Apropo de miss-uri, că mai toate spun că îşi doresc pacea în lume, ştiu şi eu că nu pacea absolută trebuie dorită, fiindcă e oricum imposibilă şi are sunet de tăcere de mormânt. E vorba însă de acel fel de convieţuire paşnică, în care nu trebuie să te adori, să nu te tachinezi, să nu mai bârfeşti ori să deteşti, ci să nu mai omori pe cine e diferit/opus. x îl omoară pe y, copilul lui y îl omoară pe x, prietenii lui x bombardează localitatea lui y şi tot aşa. Violenţa de acest gen nu are sfârşit, după cum ne-a fost demonstrat de atâtea ori. Mai bine divorţează, se fac vecini şi se pot bârfi pe după gard toată ziua, iar apoi s-ar duce fiecare în căsuţa lui şi s-ar simţi bine. Şi cu timpul, poate ar uita să se mai bârfească şi ar începe să îşi ocupe timpul cu ceva mai bun.

Filmuleţul de la Avaaz care explică situaţia actuală dintre palestinieni şi israelieni:

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s