Despre cum a sfidat Sinead O’Connor dorinţa noastră de frumuseţe

Sinead O'Connor in 1990 si in august 2011. Sursa: ABC

To share is to care!
Add to FaceBookAdd to Twitter

Eram la Gurasada (la prima ediţie de fest rock) şi i-am făcut unei prietene o poză în timp ce şedea pe un butuc, cu bocancii plini de noroi şi soarele pe faţă. Avea ochii curaţi, plini de lumina de după-amiază şi mi-a plăcut foarte tare, dar când i-am arătat poza a spus că e urâtă. Cealaltă prietenă a zis şi ea „I-ai făcut nasul mare!”. What? 😕 În primul rând eu nu am făcut nimic, doar am apăsat pe buton. 😛 E clar că frumuseţea e relativă şi e în ochii privitorului şi fiecare vede ce vrea. Dar există câteva convenţii sociale prin care putem înţelege frumuseţea umană la comun, iar cele mai multe dintre convenţii ţin de dimensiuni şi greutate. Şi mai sunt alea despre simetrie.

Recent, după o lungă pauză departe de ochii publicului, a reapărut cântăreaţa Sinead O’Conner, cea cu „Nothing compares to you”. Ea a concertat la festivalul The Bray Side, din oraşul în care locuieşte în Irlanda. Şi, acum, la 44 de ani, Sinead nu mai arată deloc aşa cum ne-o aminteam. Când am văzut poza cu ea, îngrăşată şi îmbrăcată în mod foarte nefericit cu un tricou transparent prin care i se vede burta umflată, mi-am zis că ar fi bine ca măcar să fie însărcinată. La seria de articole despre ea nu au lipsit comentariile răutăcioase, în care a fost făcută nesimţită şi scroafă şi tot ce vă mai puteţi imagina.

Comentarii maliţioase la articolul publicat de Inquirer.net

Între timp am citit că, din anii ’90 când era celebră (şi slabă şi rasă în cap) a născut patru copii şi s-a luptat cu tendinţele sinucigaşe date de boala ei psihică – personalitate bipolară. Pentru care boală a luat tratament şi medicamentele respective aveau printre efectele adverse şi îngrăşarea. Pe toate site-urile, de la People.com la Life.com au apărut articole despre noua înfăţişare a cântăreţei irlandeze. Life chiar s-a apucat să verifice starea mai tuturor vedetelor feminine de pe scena muzicală a anilor ’90 şi a publicat o serie de fotografii „Atunci şi Acum”.  După o întreagă isterie cu articole mai mult sau mai puţin subtile despre delăsarea cântăreţei, am dat peste unul pe Salon.com care prezintă toată „situaţia” cu cap şi cu bun simţ şi se încheie aşa:

As it happens, this morning on the way to a doctor’s appointment, I passed by a neighbor I hadn’t seen in a while. I almost didn’t recognize her, because she too has transformed of late. She was thinner and paler, and on her head she wore the telltale headscarf of a woman going through chemo. So in case anybody out there needs a reminder, here it is: To be able to grow older is a gift. To be on medication that can save your life is a blessing. A little thickening around the middle seems like a small price to pay. Though much has changed in the more than two decades since Sinéad O’Connor was that volatile, beautiful rock star, many things have improved with time. The once-suicidal girl now admits that „It doesn’t matter if things aren’t perfect.” And tempered by life and experience, that clear, achingly lovely voice has only become more poignantly astonishing.

E foarte greu să nu ne judecăm unii pe alţi, căci bârfitul e o activitate atât de tipic umană. Pe de o parte e, cum să zic, drăguţ că ne dorim ca toată lumea să arate mereu bine, dar asta e, în cele din urmă, o dorinţă egoistă, care ne satisface pe noi, privitorii, şi nu are legătură cu starea de fericire a celor vizaţi şi văzuţi. Mai bine să vrem să fie toată lumea sănătoasă şi să arate atât de bine e posibil fără să se chinuie sau să-şi facă operaţii estetice. Şi, în plus, când oamenii ţin cu adevărat unii la alţii, se văd întotdeauna frumoşi, oricâte defecte ar avea potrivit şabloanelor de perfecţiune (artificială).

Totuşi, dacă Sinead purta o bluză care să nu fie transparentă şi nu i se vedea burta în locul abdomenului tonifiat de odinioară, cred că nu se mai iscau aşa multe discuţii. Pentru că aşa cum ceilalţi trebuie să accepte că ea a îmbătrânit şi ea trebuie să accepte asta şi să poarte chestii care o avantajează în forma şi aspectul ei actual. E ciudat că site-ul ei personal nu e updatat şi are încă pozele cu Sinead cea tânără şi frumoasă. Cu toate astea, cântăreaţa a declarat că nu mai tânjeşte după perfecţiune. Poate pur şi simplu se ocupă de familie şi nu are timp de 2.0 şi de site. În orice caz, vom mai afla una alta despre Sinead, căci s-a pornit în turneu prin Europa să acompanieze o formaţie.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s