Intoleranţa FIFA faţă de fotbalistele din Iran

To share is to care!
Add to FaceBookAdd to Twitter

FIFA nu se poate decide ce să facă cu musulmanele care vor şi reuşesc să joace fotbal.

Echipa naţională de fotbaliste a Iranului, scoasă de pe teren de FIFA din cauza eşarfelor (Sursa: Newsweek)

Egalitatea de şanse este o super iluzie cu care, uneori, ne place să pretindem că putem să ne hrănim pe săturate. Sunt femei cărora le place fotbalul, dar nu să-l privească, salivând stereotipic după fundul bombat al cine-ştie-cărui fotbalist din America Latină. Nu, ele vor să joace, să simtă spiritul de echipă, adrenalina, zarva de pe stadioane, să călătorească şi să-şi reprezinte mândre ţara. Şi femei din acestea sunt şi printre musulmane, chiar dacă „noi” avem impresia că, pe sub vălurile lor tradiţionale şi obligatorii, ele nutresc mai degrabă ambiţii mărunte.

După ce anul trecut FIFA se lăuda cu cât de multi-cultural a devenit fotbalul feminin şi cum e în plină ascensiune, anul acesta echipa de fotbaliste din Iran a fost scoasă afară de pe teren. Jucătoarele se pregăteau să joace un meci în Amman, Iordania, pentru calificarea la Olimpiada din 2012. Iraniencele joacă fotbal îmbrăcate în aşa fel încât să satisfacă regulile musulmane: sunt acoperite din cap până în picioare. Eşarfele din supraelastic de pe cap le-au adus descalificarea şi scoaterea de pe teren fiindcă reprezentanţii FIFA au susţinut că un astfel de echipament e periculos şi poate provoca răniri sau sufocări. După ce se antrenaseră opt luni, fotbalistele din Iran au fost anunţate de arbitru la început de meci că nu pot juca, conform regulamentului FIFA. Câteva dintre ele au căzut în genunchi, în lacrimi, potrivit Newsweek.

Echipa de fotbal feminin din Iran şi-a modificat anul trecut echipamentul pentru a se încadra în regulamentele FIFA, iar asta a însemnat să facă nişte compromisuri de la religia lor.

„Noi am făcut comprimis, acum e rândul FIFA. Noi suntem dintr-o ţară religioasă, iar lor le e foarte greu să ne accepte să jucăm într-o uniformă modificată. FIFA pretinde că fotbalul este pentru oricine. Dar această acţiune ne face să ne întrebăm dacă lumea fotbalului chiar e deschisă femeilor musulmane”, a spus Niloofar Ardalan, căpitan al echipei din Iran şi jucătoarea considerată cea mai bună fotbalistă din ţara ei.

Fotbalul feminin nu e văzut prea bine, el în sine, nu doar jucătoarele din ţări islamice au probleme în a fi acceptate. Până şi preşedintele FIFA crede că nu încape comparaţie cu fotbalul jucat de bărbaţi. Păi, n-ar avea cum să se compare devreme ce nu se fac investiţii comparabile cu cele în jucătorii de la echipele masculine. Când e vorba de fotbal feminin, probabil că majoritatea savurează glumele despre schimburile de tricouri şi cam atât.

„Fotbalul (feminin) a fost foarte captivant şi de bună calitate, deşi niciodată nu ar trebui să-l comparăm cu versiunea masculină, cu toate că, la bază, e acelaşi tip de meci, cu 11 jucători împotriva a 11, o minge şi un arbitru. Toate cele 16 echipe au arătat că nu mai sunt echipe slabe şi de aceea vom începe campionatul cu 24 de echipe la următoarea Cupă Mondială pentru Femei FIFA din Canada. Acum e momentul potrivit să trecem de la 16 la 24 de echipe”, a spus Joseph S. Blatter, preşedintele FIFA (sursa e FIFA.com, ştirea asta ) la conferinţa de dinainte de meciul final, de luna asta, când cupa a fost câştigată de fotbalistele din Japonia.

Blatter nu a vorbit despre descalificarea echipei Iranului şi despre participarea femeilor musulmane în viitor la cupa mondială feminină, în schimb a vorbit despre fotbalistele din Africa.

„Fotbalul feminin e încă în stadiul de consolidare în Africa şi încă nu se îndreaptă spre o fază competitivă. Până acum ne-a lipsit în Africa sprijinul asociaţiilor naţionale. Doar câteva asociaţii au şi secţie feminină sau ligă feminină de fotbal. Încă nu au competiţii între cluburi de femei. Situaţia se va îmbunătăţii numai când femeile vor juca la cluburi. Au nevoie să fie înrădăcinate în cluburi, căci cluburile pun temeliile în fotbal”, a explicat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Fotbal.

În schimb, anul trecut, Blatter era mai deschis la minte şi se declara foarte încântat de evoluţia mondială a fotbalului feminin şi chiar menţiona Iranul într-o declaraţie publicată tot pe FIFA.com.

„Fotbalul feminin e acum jucat în tot felul de culturi diferite. Chiar şi în Iran a cărei echipă de junioare ia parte la Jocurile Olimpice pentru Tineret din Singapore. Aşa şi trebuie să fie, devreme ce femeile au tot dreptul să joace. În handbal, baschet şi volei, dacă nu eşti corpolent nu ai nicio şansă, dar fotbal poate juca oricine, datul cu piciorul într-o minge e un lucru instinctiv. Ceea ce ne dorim noi e ca fotbalul feminin să fie recunoscut peste tot, iar asta va fi treaba noastră pentru următoarea Cupă Mondială de Fotbal Feminin FIFA din 2011”, declarase preşedintele FIFA. (Sursă aici.)

În 2010 existau deja echipe de fotbal feminin în mai multe state din Orient, care au participat la întrecerea sportivă ARABIA 2010: Bahrain, Siria, Palestina, Qatar, Irak, Egipt, Liban şi Iordania. Sheikha Hussa bint Khalid Abdulla Al Khalifa, managerul echipei din Bahrain a spus că a fost uimită de reacţia pentru acea întrecere sportivă. „Înainte am jucat numai în competiţii afară din ţară aşa că acesta a fost prima întrecere de fotbal feminin din Bahrain şi toate meciurile (de la ARABIA 2010) au fost transmise în direct la televizor. Numărul de fani care au participat şi mixul de bărbaţi, femei, familii şi copii care au venit să susţină echipa a fost mai mult decât uimitor. Echipa a devenit principalul subiect de discuţie din ţară şi să vedem bărbaţi adulţi cu tricourile echipei din Bahrain cu numele jucătoarelor pe spate e incredibil!”, a spus ea, citată în acest articol de pe site-ul oficial FIFA.”A fost nevoie de ani de expunere mediatică, înceată, dar stabilă, pentru a putea schimba percepţiile, dar acum opinia publică e complet diferită”, a mai spus Abdulla Al Khalifa anul trecut.

Iată echipa de fotbal din Iran, o ţară în care cineastul Jafar Panahi e în închisoare, condamnat tocmai pentru că a făcut filme în care vorbea despre drepturi şi libertăţi. Unul din filmele care i-au adus arestarea e „Offside” despre interzicerea accesului femeilor pe stadioanele de fotbal. Înainte de Cupa Mondială de fotbal feminin de anul acesta din Germania au fost făcute mai multe arestări în Iran, printre care a unei fotografe care dorea să plece din ţară pentru a documenta întrecerea sportivă.

În condiţiile în care iranienii care se luptă pentru evoluţia societăţii lor se zbat între atâtea constrângeri şi limitări şi îşi pun viaţa în pericol, mi se pare că oficialii FIFA nu crăpau dacă acceptau nişte fotbaliste cu părul acoperit în competiţie. Femeile astea sunt abia tolerate la ele în ţară, iar acum au fost excluse de o organizaţie internaţională. Nu mă mir că au izbucnit în plâns. Cred că s-au simţit extraordinar de trădate de ţările civilizate, de la care se presupune că ţara lor ar trebui să ia lecţii de democraţie.

*Şi România are fotbal feminin. Despre echipele de club poveşti frumoase nu am găsit, dar de pe HotNews am aflat că „Fotbalul feminin din Romania: O poveste in care se joaca mai mult gratis, iar uneori fetele sunt „recompensate” cu cate o bataie”. Articolul e din octombrie 2010, dar nu e ca şi cum sunt foarte multe noutăţi apărute prin presă de atunci. Tot anul trecut, în august, echipa naţională de fotbal feminin a România a pierdut preliminariile pentru Cupa Mondială FIFA 2011, fiind înfrântă de Ungaria, cu 2-3.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Intoleranţa FIFA faţă de fotbalistele din Iran

  1. diaconu costel zice:

    Sincer, nu as spune ca e intoleranta, regulile in fotbal sunt de 150 de ani. Daca vrei sa joci intr-o competitie la nivel mondial, trebuie sa accepti regulile, nu intereseaza pe nimeni de religia ta. De ex. daca Romania ar avea o echipa de fotbal a Patriarhiei, ar fi ridicol sa pretinda sa joace in sutana.

    • zoldike zice:

      Da, ştiu. Numai că s-au străduit atât de mult să ajungă fotbaliste într-o ţară în care femeile încă nu pot face prea multe şi îmi pare rău de eforturile lor. Dacă ar renunţa la „căciulile” alea, s-ar găsi repede vreun fundamentalist islamic să le omoare pentru blasfemie sau nesupunere sau ceva. În Iran acum sunt în arest foarte mulţi artişti, jurnalişti, în general oameni care gândesc şi se exprimă. De-asta mă gândeam că puteau cei de la FIFA să fie mai flexibili, fiindcă ele deja au fost foarte curajoase şi au arătat multă dedicare pentru sportul ăla. Nu mulţi jucători îşi chiar pun viaţa în pericol atunci când se apropie de minge. Cei de la FIFA puteau să le ofere o doză de toleranţă. Dar au considerat, cum zici tu, că regulile sunt reguli şi gata. Atâta că e faza cu regulile care sunt făcute să fie încălcate în anumite condiţii, când rezultatul merită. Eu cred că fotbalistele musulmane meritau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s