Care-i cel mai mare şi mai îndelungat „fail”? Somalia!

To share is to care!

Add to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to StumbleUponAdd to Twitter
Au trecut vreo două luni de când am aflat, citind Wikipedia, că Somalia e un eșec de stat și tot mi se pare o chestie incredibilă. Adică, Fail Blog – Fail Blog, dar Fail State?! Și așa îi spune în mod oficial…

Văzusem filmul „Desert Flower” despre o fetiță care fuge din Somalia, de lângă turma de capre a tatălui ei și ajunge fotomodel celebru, cu poze pe coperți de revistă (povestea adevărată a lui Waris Dirie). Filmul a intrat între timp la cinema în ţară, iar apoi a avut la Cluj şi proiecţie gratis, pe terasa cafenelei Atelier (unde am observat că menţin programul de proiecţii de film vara asta). Poate l-ați văzut, dacă nu, îl recomand. E bun ca șoc cultural, să aflăm cum e într-o altă țară, care are cu totul alte „valori”. După ce l-am văzut, am rămas cu o mulţime de întrebări.

Așadar, „Desert Flower” e povestea unei fete din Somalia, Waris Dirie, care ajunge un super model internaţional, dar ascunde un secret oribil, un secret pentru oamenii civilizaţi, căci în ţara ei reprezintă normalitatea. E vorba despre circumcizia femeilor cu forţa, majoritatea fetiţelor somaleze fiind ciopârţite de mici – li se taie clitorisul şi labiile pentru că altfel sunt murdare şi nedemne de a ajunge neveste, cea ce ar însemna că rămân să moară de foame, în afara sistemului patriarhal. Circumcizie e un termen slăbuț, căci e de fapt mutilare, de necomparat cu circumcizia masculină, unde se taie prepuțul. Circumcizia asta la femei ar fi echivalentul tăierii penisului și a coaserii rănii rămase cu fire de iarbă.

Povestea din „Desert Flower” a fost scrisă de Waris Dirie ca semnal de alarmă, Dirie fiind și ambasador al Națiunilor Unite pentru abolirea mutilării genitale a femeilor. În ultima vreme sunt foarte interesată de ceea ce se întâmplă prin țările africane și arabe, lăsate de europeni în plata lor atât de prea mulți ani. Nu-mi mai aminteam unde în Africa e Somalia, despre care ştiam numai că e ţara unde copiii mor de foame, cu burţile umflate de foame, chestie ajunsă în bancuri sadice.

În bucătărie, pe peretele de lângă masă, am o hartă a lumii din revista National Geographic pe care nicicum nu am reperat Somalia. Pur și simplu nu apărea. Așa că am scris-o în Google și am citit pe Wikipedia că de mulți ani Somalia e pe lista cu statele eșuate – Failed state – fiindcă nu îndeplinește criteriile constitutive pentru un stat. De asta nu apărea pe harta National Geographic. Dar acum apare, fiindcă am trecut-o cu pixul.

“Where ignorance is our master, there is no possibility of real peace.” Dalai Lama

În episodul „Manya Mabika”, al doilea din sezonul 2 din serialul cu chirurgi esteticieni „Nip/Tuck” (pe care-l devorez în ultima vreme) apare o tipă – fotomodel din Somalia – care a auzit de la colegele ei că sexul e ceva plăcut și și-a dat seama ce i s-a luat în copilărie, când a fost „operată tradițional”. Cei doi chirurgi îi fac o intervenție experimentală în care îi reconstruiesc clitorisul dintr-un deget de la picior. Însă chiar dacă există posibilitatea asta, șansele de reușite sunt mici și câte dintre zecile de milioane de femei mutilate au șansa la o astfel de intervenție?! Mutilarea genitală a femeilor se întâmplă cel mai des în Somalia (95%), dar și în alte 27 de țări africane, în țări asiatice și chiar în Europa și SUA, în special printre imigranți. Ce cred eu că se poate face împotriva mutilării ăsteia e să știm de ea și să trăim mereu cu gândul de a-i accepta pe cei din jur cu toate părțile corpului intacte. Fiindcă mutilarea genitală a femeilor pornește de la ideea că ele nu au drepturi egale cu bărbații. Mai multe aici și aici.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Care-i cel mai mare şi mai îndelungat „fail”? Somalia!

  1. Pingback: Lumea văzută prin gardul anti-iepuri | Zoldike's Blog

  2. Pingback: Despre aborigeni şi gardul anti-iepuri | Zoldike's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s