Vine recensământul şi fiecare contează!

S-ar putea să găsim răspunsuri la întrebări ca „De ce nu au mai construit grădiniţe în acest oraş că nu au copiii loc?”, „Ce rost are să mai apară alte blocuri când sunt atâtea neocupate în noul cartier şi nici apa şi curent nu au adus?”, „Aştia nu văd că tinerii pleacă din ţară şi rămân numai pensionarii şi naivii?! Când au de gând să facă ceva?”, „Iar mai ridică o ditamai biserica din banii publici? Pentru cine? Care-s ăia 80% de creştini ortodocşi bisericoşi de care tot face caz BOR?”
Urmează recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi vom putea spune, fiecare dintre noi, cine suntem, cum trăim şi ce vrem. E o ocazie rară de a ne face vocea auzită, căci un recensământ se face la intervale de zece ani. Sloganul acestui recensământ e „Pentru că fiecare contează!”. Mai întâi se va face recensământul de probă al persoanelor şi locuinţelor, care va avea loc din 7 în 16 mai, în câteva localități din fiecare județ.
Desigur, nu există certitudinea, dar ideea  ar fi ca după recensământ să se ţină cont de statistici când vor fi făcute legi, iar statistici relevante pot ieși numai dacă fiecare ne facem partea noastră, răspunzând sincer la întrebări. Nu e obligatorie sinceritatea, e opțiunea celor care vor legi care să le includă nevoile, care să le răspundă aşteptărilor, care să le facă viaţa mai uşoară. Cu siguranţă, e o naivitate a crede că toţi vor spune adevărul şi vor povesti, spre exemplu, cum locuiesc într-un oraş mic, dar deţin într-un oraş universitar două, trei apartamente pe care iau chirii babane. Deşi chiar și aceștia ar putea spune adevărul fiindcă datele culese de recenzori sunt confidenţiale, potrivit legii.
Comunicatul transmis de Institutul Naţional de Statistică spune: „Deşi primirea recenzorului şi dialogul cu acesta este o obligaţie, în egală măsură legală şi civică, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României în perioada desfăşurării recensământului, răspunsurile ţin exclusiv de libera declaraţie a respondentului, nefiind cerută prezentarea nici unui document justificativ, cu excepţia actului de identitate necesar înscrierii corecte a codului numeric personal”.
În judeţul Cluj recensământul de probă se va face în localităţile Mera, Coruşu, Cojocna şi Cluj-Napoca.Cei din satele şi oralele unde se va face proba vor fi căutaţi de recenzori, care se vor prezenta şi vor purta legitimaţii. Dacă-i până acolo, atâţia posesori de gadgeturi de la Apple nu-şi fac griji că această companie ştie totul despre ei, de ce s-ar stresa cineva pentru un chestionar?!

Recensământul de probă

Recensământul cel mare va avea loc din 22 în 31 octombrie, adică ne vom număra toamna, cum se numără şi bobocii, şi vom avea o idee mai bună despre ce înseamnă România în 2011.

Față de alte recensăminte, cel din acest an are avantajul de fi făcut simultan cu celelalte țări din UE.
„În plus, faţa de recensămintele anterioare, Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, primul ce are loc după accederea României în Uniunea Europeană, oferă în planul Uniunii datele şi informatiile necesare cunoaşterii potenţialului uman al întregii comunităţii europene, cu informaţii relevante privind mişcarea migratorie a acesteia între diferitele ţări membre şi în afara uniunii, cu un accent special asupra populaţiei în vârstă de muncă. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul în baza căruia se organizează recensămintele naţionale, a stabilit ca în toate ţările membre recensământul să se desfăşoare în aceleaşi an – 2011, ceea ce oferă premizele comparabilităţii la nivel comunitar.” (Sursa: comunicatul de presă transmis de Institutul Naţional de Statistică)
Pentru informaţii în plus puteţi suna la 1741 – din reţelele Vodafone, Orange şi Cosmotem sau la 0219201 din Romtelecom.
Anunțuri

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Făcute/făcubile și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vine recensământul şi fiecare contează!

  1. Grizzly zice:

    Oh dear, sorry to hear about the funeral. Sorry, I can’t remember mentioning Simon weeks ago, tho still amused about his booking policy, if you promise you are coming th812#a&t7;s fine.no credit card number, no deposit. Seems he did it with the other guests too. Will explain the hotel foul up tomorrow.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s