Viaţa la ţară e grea fiindcă singurul divertisment e televizorul

Prea multe nu se întâmplă la ţară. Sau nu se întâmplă nimic din lucrurile cu care se obişnuiesc oamenii trăitori la oraş. Concerte, spectacole şi orice alte evenimente nu au loc. În afară de casa proprie şi, uneori, casele câtorva prieteni ori vecini pe la care au loc sporadic vizite (mai mult utilitare), nu sunt locuri plăcute de văzut. Nu e cinematograf, nu e vreo cafenea cu muzică frumoasă, nu e parc, nu e cofetărie, nu e mai nimic. Telefoanele mobile îşi pierd semnalul dacă mişti puţin. La mine în comună nu merg nici stickurile de net, probabil că tot numai net prin cablul de la telefon fix se poate.

Tot ce rămâne e televizorul, iar ceea ce i se poate întâmpla cuiva care se uită (numai) la televizor e pur şi simplu o barbarie. Ca de exemplu, de Paşti, când i-am ascultat pe musafiri explicându-mi cum ştiu ei de la OTV (dar nu de la emisiunile „alea”, ci din reportajele credibile, ştiinţifice) că în următorii ani planeta va fi distrusă. Ba fiindcă polii Pământului se mişcă cu zeci de metri pe an şi Terra va face implozie, ba pentru că se topeşte calota glaciară şi va cădea în curând o bucată dintr-un gheţar care va provoca un tsunami de 400 de metri înălţime, ba că tocmai ce s-a descoperit un imens corp ceresc ce se îndreaptă de mult timp fix în direcţia Terrei, iar acum e foarte aproape de impact. Şi oamenii care povesteau cu seriozitate toate astea îmi sunt tare dragi, aşa că a fost foarte derutant să-i aud cum îşi completează propoziţiile despre diversele scenarii apocaliptice. Aia înseamnă că se uitau mult de tot la „reportajele” de pe OTV şi le ştiau amândoi pe de rost. 😦

Părerea mea e că televizorul, singur şi în exces, transformă oamenii în entităţi care îi seamănă – cu cap pătrat şi cu vederea fixată înainte, în gol. Televiziunile sunt concepute în aşa fel că îţi dau să papi numai ce vor ele să gătească şi în ce porţii vor ele să toarne. N-ai nicio şansă dacă vrei să ştii mai mult despre ceva, e exact antiteza internetului, unde poţi naviga să vezi şi să citeşti despre orice, atât cât pofteşti (şi te ţine conexiunea). Nu vreau să mă gândesc cum aş fi dacă aş rămâne ţintuită într-un loc inert şi fără altă posibilitate de informare şi divertisment decât televizorul. A, şi radioul, dar care e mereu ruda săracă, păstrată pe-aproape numai că ştie să cânte şi să ţină de urât.

Am noroc că ai mei, deși-s de la țară, au spiritul critic bine dezvoltat şi întreţinut, aşa că nu se lasă prinşi de orice gogoloaie lipicioasă azvârlită de la tv. Însă cu siguranţă că nişte programe bune de la televizor le-ar face multă plăcere şi îi înţeleg că se bucură când TVR mai redă vechi emisiuni cu actori din generaţia de aur. Pe Toma Caragiu, de exemplu, eu îl admir şi readmir periodic pe youtube, iar de curând am văzut pe Facebook un moment foarte simpatic cu Stela Popescu în tinereţe. Ce euforie ar da peste ai mei să poată vedea aşa ceva cu un simplu clic, dar nu există posibilităţi să-şi ia calculator (de exemplu urmează să cheltuie pe un RMN 600 de lei). Mi se par fascinanţi cum reuşesc ei să rămână nespălaţi pe creier de tv şi asta e numai pentru că îşi tot fac de lucru departe de el şi se apropie numai la anumite ore, posturi şi emisiuni. Ceea ce fac şi eu, via internet, şi vă doresc tuturor!

*

*Cu mulţumiri Iuliei Lumânare, actriţa din „Caravana Cinematografică”, fiindcă a postat-o pe FB pe Stela Popescu cântând despre carismaticul Luţă. N-o mai văzusem pe Stela aşa tânără şi uitasem ce năzbâtii poate să facă din ochi şi din sprâncene.

Anunțuri

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Familiarităţi și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Viaţa la ţară e grea fiindcă singurul divertisment e televizorul

 1. cenacluldinbar zice:

  viata la tara, lucrul pamantului este alternativa acestei lumi industrializata fortat si indepartata de Dumnezeu.
  Isaia spune, (65, v.17-28) Alesii Mei vor construi case, dar nu sa locuiasca altul in ele, vor sadi vii dar nu sa manance altcineva strugurii, ci fiecare sa se bucure de rodul muncii proprii.
  asa vrea Dumnezeu si asa va face intr-o zi. lumea aceea, iaiul, a fost deturnata de omul distept care a instituit intre oameni o intrecere a inteligentei menita sa-l ridice pe un toclu unde sa stea el toata ziua cu mapa/dosarul sub brat peste o prostime oarecare, prostime care sa-i construiasca palatele si sa-i sape via.

  • zoldike zice:

   Viața la țară are farmecul ei și e de-a dreptul boemă dacă-i trăită câte un week-end la rând.
   Nu cred că trebuie reduse posibilitățile omului între a săpa via și a sta toată ziua cu mapa sub braț. Nici una, nici cealaltă nu sunt modele de viață împlinită și fericită, iar mie mi se pare că omul ar trebui să tindă spre fericire. Și spre echilibru. Și să nu se mai tot aștepte să vină Dumnezeu să facă ordine în lume.
   Dacă Dumnezeu l-a creat pe om și omul deștept a deturnat lumea, înseamnă că Dumnezeu s-a înșelat și nu l-a făcut pe om bine? Trebuia să-l facă (și) mai prost?

   • cenacluldinbar zice:

    frumos spus: „omul deturnat lumea”.
    nici fericirea nu trebuie cautata ca scop in sine, fericirea trebuie sa fie o stare a echilibrului.
    eu vreau sa schimb lumea , si nu fiindca as fi vreun destept. ci fiindca lumea este impinsa cu intentie de cativa puternici inspre supravietuire-conditie de animal. a se vedea saracia planetara.
    pentru asta am deschis un blog: http://www.fortamorala.blogspot.com
    in care adun una langa alta creatiile contemporanilor care fac trimiteri la viata. si se poate observa usor ca toti sunt nemultumiti, ca tind spre o altfel de lume.
    de invit sa fii macar o cititoare a acestui puls.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s