Căile încâlcite de a regăsi cheful de a face ceva

A trecut mult timp de când nu mi-am mai dorit ceva important şi mi s-a atrofiat vrerea. Oricât de responsabilă şi datoare mă simţeam faţă de ai mei, că au plătit şcoala de şoferi, nu îmi ajungea de motivaţie să învăţ şi să trec testul. Vina, ruşinea, eşecul nu îmi trezesc ambiţia, ci mi-o bagă în comă. Era nevoie să mă conving că eu vreau să am carnet de conducere, aşa în mod egoist. Dar pentru ce? De unde bani de maşină? Şi nici mătuşi care să-mi doneze un Trabant n-am. Fără a vedea vreo utilitate pentru bucata de plastic rozosină şi fără să-mi pot crea o imagine cu mine la volan, mă uitam în gol la teste şi bifam fără sens A şi C… Greşit! Mesajul „Examenul s-a încheiat. Aţi fost declarat REPSINS!” apărea iar pe saitul drpciv.ro.

De luni şi luni m-am obişnuit să nu-mi doresc decât lucruri simple: o oră de somn în plus, citit la lumină naturală, cafea cu frişcă, masaj la picioare… Fiindcă, între chirie, bancă şi facturi, se împarte tot ce am, iar dorinţele „măreţe” de hălăduit pe ici şi colo s-au zbârcit şi s-au cojit.

Totuşi, gândul că iar pierd vremea şi nu fac ce trebuie, adică nu învăţ, era stresant. Dar fără efect. Situaţia era disperată – îmi deschisesem Spider Solitare. De obicei, rezolv chestiile importante numai cu cuţitul la os şi în ultimul moment, fiindcă, în mod misterios, doar atunci găsesc motivaţia mea; de ce vreau eu să fac chestia aia şi nu de ce trebuie. Aşa că, pe ultima sută de metri am început să construiesc o imagine cu mine şofer, fără să mă mai cramponez de realităţile imediate.

O zi frumoasă şi liberă, când vreau să plec undeva cu cineva şi cumva, cum-necum, există şi o maşină la îndemână. Maşina trebuie condusă  şi fiindcă şi drumul şi destinaţia sunt fascinante, nu pot lăsa totul în cârca celeilalte persoane. Nu m-am gândit la cineva anume. Aşa că, dacă suntem prieteni, inserează nume aici. 🙂 Eu şi cu tine plecam undeva să ne relaxăm, să ascultăm muzică în maşină, să vedem locuri şi lucruri noi, să „drumeţuim”.

Imaginea idilică a început să funcţioneze. Pe lângă golul pe care îl aveam în stomac de la vină, au apărut senzaţii noi. Era ca şi cum îmi intraseră picioarele într-un vas cu pastile efervescente, iar tălpile mă gâdilau şi mă pişcau mărunt şi rece. Era ca şi cum în gât îmi crescuse un cocoloş de pâslă care îmi usca gura de salivă şi-mi dădea o stare înfundată de nerăbdare din dorinţa de a-l scoate de acolo şi a respira iar lin.

În sfârşit, era senzaţia completă pe care o am înainte să reuşesc să mă adun şi să fac ceva: neastâmpăr, încântare şi stres transformat în ambiţie. Şi aşa mi-am luat examenul după un week-end cu mai toate testele eşuate pe saitul poliţiei rutiere.

Apoi, am dat de veste pe Facebook şi a fost extraordinar să primesc atât de multe reacţii şi felicitări. Înseamnă că nu mi-am fabricat o rotiţă ajutătoare complet ireală şi chiar aş avea, la o adică, cu cine să pornesc la drum sau în locul cui să nu beau.

Eu mi-oi lua carnetul, dar vă luaţi voi maşini, ok? :))

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Eu cu mine şi cu Ralu, Familiarităţi și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Căile încâlcite de a regăsi cheful de a face ceva

 1. sAD!q zice:

  ai bagat a 5-a? :))

 2. LESNICZKI ILEANA-ILDICO zice:

  chiar asa, dar cu traseul cum stai?
  mai nou traseul e problema si nu sala.

  • zoldike zice:

   traseul l-am picat. am scris ce și cum. ai dreptate, traseul e probema. nu știu de ce e așa stresant, dar e. probabil viața sedentară, pe scaun și în pat, nu crește nimănui încrederea că poate conduce o mașină. 😕

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s