Bibi Aisha, fata fără nas care a câștigat la World Press Photo

*Postul (pentru că nu l-am publicat fix când l-am rumegat) a devenit și răspuns la leapșa asta, pe care Radu a pornit-o pe mess cu întrebarea „Ce ai vrea să dispară de pe lume?”. Eu am răspuns „tortura”, gândindu-mă la Bibi Aisha…

Un portret a câștigat anul acesta la World Press Photo și mă întreb din ziua în care s-au decernat premiile dacă fotografa Jodi Bieber a câștigat singură sau datorită contextului politic. Fotografia anului 2007 la WPP a fost a britanicului Tim Hetherington (publicată de Vanity Fair) cu un soldat american rănit, aflat într-un buncăr din epicentrul luptelor din Afganistan. Fotografia anului 2008 la WPP a fost a americanului Anthony Suau (publicată de Time) cu detectivul Roobert Kole din Ohio care asigură cu arma în mână perimetrul unei case din care locatarii au fost evacuați fiindcă nu și-au plătit ipoteca. Fotografia anului 2009 la WPP a fost a italianului Pietro Masturzo și arată o femeie anonimă, care țipă în noapte de pe un acoperiș din Teheran slogane împotriva noului președinte Mahmoud Ahmadinejad, câștigător al alegerilor din Iran; o bună parte a populației iraniene care l-a susținut pe Mir Hossein Mousavi, a protestat violent că scrutinul a fost fraudat.

Bibi Aisha pe coperta Time

Anul acesta a fost alesă ca fotografie a anului 2010 la WWP portretul tinerei Bibi Aisha din Afganistan, o femeie căreia soțul i-a tăiat nasul și urechile, ca pedeapsă că l-a părăsit. Dat fiind trecutul concursului internațional WPP (la care se pot înscrie, gratuit, fotografi de presă din toată lumea), nu pot să nu îmi pun întrebarea dacă a câștigat fotografia realizată de sud-africana Jodi Bieber sau a câștigat contextul politic.

E drept că Jodi Bieber nu e străină de WPP, ea fiind o studentă a unui master class de la World Press Photo de acum 14 ani, iar în noiembrie 2010 a fost cea care a susținut la WPP un master class pentru noua generație de fotografi.

Jodi Bieber a spus într-un interviu care apare ca înregistrare video pe worldpressphoto.org că tehnica ei de fotograf era aceea a ”muștei pe perete”, însă perspectiva i s-a schimbat după ce a început să lucreze la un proiect cu femeile victime ale violenței domestice.

Triptic de Jodi Bieber despre violenta domestica (Sursa: jodibieber.com, dosarul "Survivors")

”Violența domestică nu se întâmplă în fața ochilor tăi, iar de cele mai multe ori s-a întâmplat în trecut așa că am simțit ca fotograf că nu vreau să merg la un adăpost (n.r. pt femei abuzate) și să fiu musca aceea de pe perete, am vrut să găsesc o altă cale de a-mi prezenta munca”, a povestit ea, dând exemplu un triptic pentru care a fotografiat, sugestiv, un cuțit.

”Fotografiile ies în evidență, pentru mine, când sunt ceva mai personale. Eu prefer ca acestea să conțină ceva mai multă interpretare. Adesea în timpul masterclassului pe care îl predau s-a adus vorba despre adevăr și transmiterea adevărului și integritate. În tripticele mele, și acesta e un exemplu elocvent, o femeie vorbea despre cum a fost înjunghiată în spate de soțul ei. Asta se întâmplase, evident, în trecut. Așa că am luat un cuțit, nu același cuțit pentru că nu era ca și cum puteam merge la tipul care o agresase să-l rog frumos să-mi dea cuțitul, și am fotografiat o interpretare a ceea ce simțea femeia”, a explicat fotografa premiată anul acesta la WPP. “Trebuie să încerci să te regăsești în fotografiile pe care le faci, nu ești doar un instrument care înregistrează pentru că nu cred că e suficient să înregistrezi”, a conchis Jodi Bieber.

Ei bine, revista americană Time, cea care i-a publicat fotografia lui Jodi Bieber pe coperta ediției din august 2010, a interpretat portretul lui Bibi Aisha prin intermediul titlului: “What Happens if We Leave Afganistan / Ce se întâmplă dacă noi plecăm din Afganistan”. Povestea lui Bibi Aisha, pe scurt, e că a fost promisă de mică unui bărbat cu care s-a măritat de timpuriu și care a abuzat de ea până ce fata a reușit să fugă înapoi la părinți. Părinții au ținut-o, dar vecinii i-au trădat ascunzătoarea, iar soțul și niște rude au venit să o pedepsească pentru nesupunere. Pedeapsa a fost să-i taie nasul și urechile, iar apoi au lăsat-o să moară undeva în pădure. Bibi Aisha a fost găsită de trupele de intervenție umanitară și armată din Afganistan, dusă la o tabără de refugiați și peste trei luni în SUA, unde o familie a luat-o în grijă și a fost operată pentru reconstrucția nasului. E groaznic ceea ce i s-a întâmplat și mă bucur că a primit ajutor și o șansă la o viață nouă, dar mă simt deranjată de mesajul politic ce a fost atribuit dramei ei personale. Americanii erijați în postura de salvatori ai lumii!

Bibi Aisha în California, SUA, cu proteza pentru nas (Sursa: guardian.co.uk)

Pe undeva cred că o mare parte din implicarea “oamenilor albi” nu face decât să agite spiritele. Acum e o perioadă în care multe țări islamice trec prin schimbări foarte turbulente, și tind să cred că schimbarea trebuie lăsată să vină de la ei, din interior. Iran, Egipt, Algeria, Bahrein, Libia, Yemen, Tunisia… Fac paralelă între țări și oameni pentru a înțelege ce se întâmplă și cred că e ca atunci când, din afară, te apuci să dai sfaturi cuiva. Oricât de bine intenționate ar fi sfaturile și chiar dacă vin de la prieteni foarte apropiați sau din familie, ele nu sunt aplicate decât în momentul când rezonează cu concluziile la care a ajuns și persoana sfătuită. Nu înainte.

În Egipt s-a întâmplat de curând ceva ce a a ajuns pe primele pagini ale presei internaționale. Jurnalista Laura Logan, corespondent de război pentru CBS, născută în Africa de Sud, a fost bătută și violată în februarie la Cairo, în timpul revoluției din Egipt, chiar când se celebra demisia președintelui Hosni Mubarak în Piața Tahir. O gloată de 200 de oameni au atacat-o pe ea și echipa ei și a fost salvată de intervenția unui grup de vreo 20 de femei și soldați egipteni. Unii au spus că Hosni Mubarak, președintele ce nu mai era dorit de popor, a eliberat pe ultima sută de metri tot felul de răufăcători din închisoare pentru a provoca violențe. Alții au spus că Laura Logan, o femeie albă îmbrăcată occidental, nu avea ce căuta în mijlocul mulțimii efervescente din Piața Tahir, fiindcă i-ar fi putut irita pe cei care nu vor imixtiuni externe în politica internă a Egiptului.

Lara Logan cu câteva momente înainte de atacul din Egipt, potrivit CBS (Sursa: huffingtonpost.com)

Am citit că peste 200 de jurnaliști străini au fost bătuți sau omorâți în timpul revoluției egiptene din această lună. Desigur, era important ca lumea să afle ce se întâmplă acolo, dar e la fel de important să înțelegem că fiecare trebuie să își vadă de bucătăria internă și de spălatul rufelor murdare, iar un amestec prea mare nu e binevenit și nu va avea rezultatele sperate.

Îmi doresc mai mult decât orice ca tortura și violența asupra celor slabi și fără apărare să dispară de pe fața Pământului, dar pentru ca asta să se întâmple, trebuie ca oamenii să își dorească asta. Nu e aberantă o eradicare a torturii și a violenței cu forța, cum e cea a prezenței armate străine în Afganistan?

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Bibi Aisha, fata fără nas care a câștigat la World Press Photo

  1. Pingback: Tweets that mention Bibi Aisha, fata fără nas care a câștigat la World Press Photo | Zoldike's Blog -- Topsy.com

  2. Pingback: Lumea văzută prin gardul anti-iepuri | Zoldike's Blog

  3. Pingback: Despre aborigeni şi gardul anti-iepuri | Zoldike's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s