Violența cea de toate zilele și toate paginile (despre World Press Photo)

Rană de cuțit n-am, nici urmă de arsură de la un accident groaznic și nici oase rupte în bătaie. Cu toate astea știu cum arată așa ceva și aproape că le-am simțit pe toate, iar meritul nu e numai al filmelor, ci și al presei.

Anul acesta, peste 5.600 de fotografi s-au înscris la concursul World Press Photo cu peste 100.000 de imagini, iar după două săptămâni de deliberări, juriul a ales 56 de câștigători pentru cele 9 categorii. Există un numitor comun pentru majoritatea fotografiilor câștigătoare: moartea, așa cum puteți observa vizualizând premianții WPP 2011 de pe saitul oficial al competiției, aici.

Peter Lakatos, sinucidere la Budapesta

Peter Lakatos, sinucidere la Budapesta

Premiile pentru Spot News Singles au fost câștigate de imaginiile care au captat un sinucigaș în flăcări în cădere de pe un turn înalt din Budapesta, privirea speriată a unei femei prinse sub dărâmături după cutremurul din Haiti (ianuarie 2010) și o mulțime care se calcă în picioare la Love Parade în Germania. Premiile pentru Spot News Stories au mers la fotoreportajele care au arătat dezastrul de după cutremurul din Haiti, o violentă răscoală anti-guvernamentală din mai în Tailanda, înmormântarea unui pompier chinez mort în incendiul de după o deversare de petrol și oameni împușcați pe străzile din Rio de Janeiro, Brazilia, în martie 2010.

Categoria General News Stories a fost câștigată de urmările cutremurului din Haiti, omoruri în Pakistan și cadavre rămase pe câmp în Culican, Mexic, după un război al drogurilor, iar la General News Singles a câștigat iar catastrofa naturală din Haiti, apoi o imagine cu călugări care pregătesc incinerearea unor stive de cadavre după cutremurul din China, din aprilie 2010 și capul decapitat al unui bărbat ucis în războiul drogurilor din Mexic.

 

World Press Photo, General News, Premiul 1, Haiti

Oamenii ale căror povești au fost premiate la World Press Photo (People in the News Stories) erau fie cei ce se luptau pentru mâncare și supraviețuire după inundațiile din Pakistan (august-septembrie 2010), fie cei ce își părăseau orașul acoperit de cenușă vulcanică după erupția din Central Java, Indonezia sau polonezii aflați în doliu național după moartea președintelui în accident aviatic.

Probemele contemporane evidențiate și premiate la WPP (Contemporary Issues Singles & Stories) sunt foametea din Niger, dizabilitatea Agent Orange din Vietnam, rude care își plâng morții în Bosnia, un chinuitor marș de evadare din Somalia, avorturi ilegale în Kenya și Proiectul Julie, în care o fotografă a urmărit viața unei femei sărace, de la marginea societății americane, timp de 18 ani, în lupta cu SIDA, abuzurile, drogurile, trecând prin nașteri și pierderi, moarte și regăsire.

Până și la categoria Sport fotografiile de pe primele două locuri sunt foarte violente. Un jucător olandez e lovit cu gheata în plină figură de un fotbalist din Uruguai în timpul meciului din semifinala Cupei Mondiale de fotbal. Un toreador luat prin surprindere de taur e străpuns prin gât de cornul animalului, corn care apoi îi iese pe gură. (*Am citit despre acest toreador ajuns celebru datorită oribilului incident din arenă și a supraviețuit luptei cu taurul.)

Fotografia lui Gustavo Cuevas cu tereadorul Julio Aparicios

Fotografia lui Gustavo Cuevas cu tereadorul Julio Aparicios

Fotografiile de presă trebuie să arate lumea așa cum e ea, iar anul trecut lumea a avut parte de multă tulburare și violență, cauzate și de natură (cutremur, inundații, erupții vulcanice) și de om (răscoale împotriva conducătorilor, lupte de stradă, inegalități sociale etc.). Toate astea continuă și în acest an cu violențele din Egipt, Algeria, Yemen, Libia și Bahreïn.

Însă… una dintre puținele imagini extrem de violente care mi-au rămas în cap e aceea a unui călugăr budist, îmbrăcat în roba lui tradițională, bătrân, chel și sfrijit, așezat în poziția lotus și afișând o seninătate de nedescris. Arzând. Fumegând. O vâlvătaie mare îi cuprinsese tot corpul, dar vântul o făcuse să își piardă din concentrare și să se încline spre dreapta, lăsând loc în stânga călugărului pentru liniștea lui. Vâlvătaia fusese clintită, dar călugărul a rămas nemișcat în timp și spațiu. Arzând de viu pentru o idee. Am aflat de pe blogul Integral Options, din postul „Supreme Generosity” că pe călugăr îl chema Quang Duc și a fost primul care „și-a folosit corpul ca pe o torță pentru a aduce lumină asupra teribilelor suferințe îndurate de poporul vietnamez”.

 

Călugărul Quang Duc

M-am gândit că dacă poza ar fi fost color, probabil că focul ar fi părut că iese din călugăr, nu că îl cuprinde. Ca o combustie spontană, voită. Călugărul își dăduse foc. Un protest violent, dar făcut într-un mod atât de solemn încât a zguduit lumea. Răzbate din imagine atât violența, cât spiritul extraordinar de limpede, de puternic și de neînfrânt al călugărului. Într-o lume amorțită, suprasaturată de violență, probabil că el s-a gândit că disperarea trebuia să ia alt chip, iar victima trebuia să fie diferită de toate cadavrele cu fețe schimonosite de durere și teamă, care nu reușiseră să provoace decât milă, dezgust sau ambele. Strigătul de ajutor trebuia să fie mut, dar foarte personal. Iar moartea trebuia să fie conjugată la prezent, fiindcă de câte ori se spune în vreo știre că atâtea și atâtea persoane „și-au pierdut viața” parcă ne așteptăm cu toții ca viețile acelea să apară cândva, undeva, într-o cutie cu obiecte rătăcite, scăpate din buzunare, uitate în gară. (Este pe internet și imaginea color cu Quang Duc, aici, de exemplu și chiar arată a combustie spontană.)

Despre fotografia care a câștigat anul acesta la World Press Photo și despre puținele zâmbete care au fost premiate în 2011 voi spune ce cred în alte postări.

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s