Toată lumea se îndreaptă spre o viață sănătoasă și îmbelșugată, statistic vorbind

Totul va fi bine! În curând și pentru cei mai mulți. Am avut bucuria să aflu asta din „The Joy Of Stats” a lui Hans Rosling, un profesor care îmbină creativ graficul de la mate cu talentul de comentator sportiv. “Să ai toate datele nu e destul, știu că trebuie să le arăt într-un fel plăcut și ușor de înțeles”, explică profesorul Rosling, specialist în sănătate gobală. Datorită inventivității lui Rosling, statisticile au trecut de la categoria Plictisitor la Fascinant. Iar asta l-a făcut o vedetă internațională cu ajutorul internetului, filmul de mai jos având 436.253 de vizualizări pe YouTube. În doar patru minute, Rosling prezintă evoluția a 200 de țări din lume timp de 200 de ani, din 1810 până în 2010, folosind 120.000 de date statistice.

În 1810, doar Olanda și Regatul Unit al Marii Britanii aveau durată de viață de peste 40 de ani și trecuseră de pragul sărăciei, iar dezvoltarea țărilor după al doilea război mondial e incredibil de rapidă, istoric, vorbind. Iar ritmul se accelerează!

De la Rosling, am înțeles și de ce Ben Affleck vrea neapărat sprijin financiar de la Hollywood să facă un film despre Congo, fiindcă această țară africană avea una dintre cele mai rele situații din lume în 2008, alături de Ghana. Congo, din cauza războiului civil și Ghana din cauza epidemiei HIV sunt țările cu viață tare scurtă și sărăcia cea mai mare. România , care nu e menționată în mod special, e în grupul bulinelor europene-maro-fericite, care se înghesuie înspre partea de grafic cu mulți bani și sănătate, iar Rosling e convins că ascensiunea globală spre binele comun va continua în ritm alert. O veste bună de la Moș Nicolae!

*Sebi, mersi pentru link! 😀

Reclame

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s