Ţestoasele au probleme de imagine, cel puţin din 1950!

Ca mamă de patru ţestoase mă bucur să aflu că erau vremuri când obsesia pentru ţestoase era o materie şcolară! Desigur, asta se întâmpla în America, la New York, de unde vin mereu veşti despre fobii şi obsesii care nu au mai fost inventate în altă parte a lumii. Ţestoasa Bert era cel mai bun exemplu pentru copii americani în anii 1950, aşa cum am aflat dintr-un film educativ de epocă. Bert a lansat în şcolile americane şlagărul „Duck and Cover” al cărui refren îi învăţa pe toţi cum să se protejeze dacă pică o bombă atomică.

În mod ciudat, deşi se întâmpla la ceva timp după ce aruncaseră bombele în Hiroshima şi Nagasaki, americanii care au făcut filmuleţul instructiv se prefac foarte bine că nu ştiu ce efecte avea  arma nucleară. Crainicul explică, în cuvintele ţestoasei Bert, că totul e să te pui grămadă şi să-ţi pui mâinile în cap. După nouă minute de explicaţii e limpede: când se auzea bomba (fâââl, fâââl, fââââl), te aruncai jos, de preferat sub o masă, te ghemuiai şi îţi acopereai cu mâinile capul, dar mai ales ceafa – pentru a proteja coloana vertebrală. Şi dacă uitai cum se face chestia asta, întrebai repede un profesor sau un adult. Iar persoana întrebată începea imediat să cânte „Duck and Cover” pentru a-ţi aminti regulile de bază ale protecţiei antiatomice.

În realitate, şi spun asta după şase ani de locuit cu ţestoase, aceste animale nu numai că nu sunt retardate, lente şi uşor de speriat, dar sunt pur şi simplu perspicace. Au doar o mare problemă de imagine şi n-are cine să le facă PR. 😛

Reclame

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Familiarităţi și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ţestoasele au probleme de imagine, cel puţin din 1950!

  1. viesparul zice:

    filmuletul este totusi genial… prin stupiditatea sa.

  2. Pingback: Ţestoasele ca impediment pentru bomba atomică (“Leagănul pisicii” – K. Vonnegut) | Zoldike's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s