Origami yammy yammy

Caut soluţii. De criză. Pentru mine. Banal şi în trend. Iar cariera alternativă m-a găsit pe mine! 😀 Acum trebuie doar să perseverez şi să fac şi altceva decât bărcuţe din etichetele de pe sticla de bere.  Cică orice idee adunată cu un pătrat devine origami. Iar origami nu mai înseamnă cocori şi bărcuţe, înseamnă publicitate şi tehnologie în spaţiu.  „Secretul productivităţii în atâtea domenii este să laşi oamenii morţi să lucreze pentru tine”, zis-a Robert Lang, pionier al noului origami,  la TED. Iar prin oameni morţi el se referă la matematicieni.  Lang poate face orice chestie dintr-un pătrat de hârtie, dacă îl împătură bine.

Lang spune că iei orice şi faci un desen schematic, din linii, apoi are el un program pe site-ul său care transformă schemele astea în şablon de origami, iar apoi trebuie doar pliată hârtia. E foooarte simplu. :)) Origami este acum artă, un fel de nouă sculptură, a intrat şi în publicitate, le foloseşte astronauţilor că le împătură telescoapele să încapă în rachete (o oglindă cât un stadion de fotbal e redusă la câţiva metri, să poată fi transportată în spaţiu). Origami e la baza programelor de simulare ale airbagurilor pentru automobile. Îmi place foarte tare cum o îndeletnicire decorativă şi fără sens se poate transforma în ceva util şi avangardist. 😛  „Când aplici matematica, problemele pe care le rezolvi numai pentru valoarea estetică, ajung să aibă aplicaţii utile. Şi oricât de surprinzător şi de ciudat ar putea să sune, origami ar putea ajunge într-o zi să salveze o viaţă”, a  explicat Robert Lang la TED.

Din păcate, presa scrisă şi tipărită deja citită nu e bună nici măcar pentru origami, deci ziarele vechi pot fi folosite tot numai pentru împachetat borcanele de zacuscă ce trebuie transportate. Sau pentru operaţiunea de finalizat ştersul geamurilor de către cei care ÎNCĂ nu şi-au cumpărat dispozitiv de şters geamurile cum au cerşetorii de la semafoare (Creşte calitatea vieţii cu ştergătoarele de geam! Pe bune!). Aşadar,  Robert Lang a precizat pe site-ul lui că din ziare şi reviste nu se poate face origami,  căci hârtia de presă e prea subţire, se rupe uşor şi nici nu rămâne „boţită” în formele create. Ca sa vezi! Tot mai puţine motive să iubeşti ziarele.

No, eu ştiam că la Cluj se face învaţă origami  la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga şi la Centrul Cultural Japonez. Am verificat şi, conform site-urilor oficiale, încă se face. La bibliotecă se pliază hârtie în ultima săptămână din fiecare lună, iar data e anunţată în presă ( ;)) ). Cursul de la BJC e pentru copii, dar acum e greu să mai faci diferenţa între adulţi şi copii, între băieţi şi fete, între haz şi necaz… Nu?! 😛  La niponii a la Cluj cursurile vor începe din 29 aprilie 2010, de la ora 17:00. La ambele instituţii care origamează la Cluj trebuie să te faci întâi cititor/membru şi să plăteşti o taxă. (Aştept cu interes şi alte sugestii de carieră. :P)

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Origami yammy yammy

  1. Chen Cen Wie zice:

    the bird one so great!! how to make it?? thanks for the post.

  2. Pingback: origami songbird | askervani.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s