65 de ani de la Holocaust – câte apartamente faci din banii pe un azil de nebuni?

Lagărul principal din Auschwitz, Polonia, unde naziştii au gazat oameni în al doilea răboi mondial a fost eliberat în 27 ianuarie 1945. Săptămâna asta s-au împlinit 65 de ani şi am vrut să mă uit la filme despre al doilea război mondial în fiecare seară. Nu mi-a chiar ieşit pentru că sunt greu de ţinut în „limite” şi când se iveşte altceva de făcut, asta e. Cum a fost miercuti seara când am mers la concert Ostava (Bulgaria) – Kumm (Cluj) sau aseară când eram pe alt „film” şi m-am uitat cu Tana la „Y tu mama tambien”. Că m-am gândit la Holocaust şi la manipulare şi la totalitarism în săptămâna asta nu e ceva ieşit din comun, e ceva recurent la mine.

Am văzut „Amen” de Costa Gavras şi am văzut un filmuleţ drăguţ pe TED şi am intrat într-o stare din aia de graţie de sărbătorire a diversităţii.

Ai o idee genială, dar s-ar putea ca şi ideea opusă ideii tale să fie la fel de genială – cam asta ar fi ideea filmuleţului de pe TED. Ceva atât de simplu, dar peste care trecem aşa de des în încrâncenările zilnice. Cred că sunt pe drumul bun cât sunt convinsă că nu ştiu cel mai bine ce şi cum şi vreau să aflu ce cred şi cum sunt şi alţii şi cât timp pot să recunosc (chestie obţinută cu greu) că altul are dreptate.

„Amen” (2002) e despre viaţa de nazist şi de familist a tipului care a inventat gazul Ciclon B,  adică Kurt Gerstein. Cu gazul inventat de el au fost ucişi majoritatea depotaţilor din lagărele de concentrare construite în timpul celui de-al doilea război mondial. Tipul, un chimist, a fost cooptat de nazişti pentru a lucra la departamentul de dezinfecţie şi a rezolva problema tifosului. Cel puţin aşa s-a minţit el pe sine în prima parte a filmului. Nepoata lui preferată, internată la un spital de nebuni, moare în condiţii suspecte, iar familiei îi e trimisă doar urna cu cenuşă. La fel se întâmplă cu mii de persoane din Germania care sufereau de boli psihice. În realitate erau gazate cu noxe de eşapament. Rolul chimistului e, de fapt, de a crea un gaz mai eficient, dar el îşi dă seama târziu, însă de îndată ce realizează face tot ce îi stă în puteri să ia legătura cu Forţele Aliate (de fapt cu britanicii şi americanii cu care avea contact) şi cu Papa de la Roma pentru a le spune adevărul şi a-i determina să intervină. Evident, nu se întâmplă nimic. Pentru persoanele bolnave psihic au fost manifestări dearece erau germani, pentru evrei, nimic. Vaticanul şi americanii auziseră zvonurile despre gazarea evreilor, dar exterminarea a 10.000 de persoane pe zi li se părea ambelor tabere exagerată şi prin urmare, mincionoasă.

Momentele în care chimistului-nazist i se ridică ceaţa de pe ochi

„Kurt Gerstein – Father: What’s going on?
Mother: Oh, we’re haveing a hard time with a verry, verry difficult arithmatique problem.
Father: Oh! (gives his daughter a present) No, no, no! First the homework! Now, read the question. If you don’t find a solution, you read the question over and over again. Go ahead! (gives his pony-tailed daughter a kiss on her forehead)
Daughter: If it cost 15.000 marcs to build one house for a working class familly and it costs 6 million marcs to build and run one insane asylium, how many houses can you build for the cost of one insane asylium?”

Gânditul dintr-o singură perspectivă, scoaterea din context, egoismul, minţile înguste coalizate.

Altă replică din film, care e acelaşi lucru, la scară mai mică – în timpul bombardamentelor, chimistul-nazist care se chinuia să îşi trădeze patria divulgând secrete aliaţilor şi Vaticanului pentru a-i salva pe evrei, e cu familia (soţia şi cei 3 copii) în buncăr. El îi spune soţiei că trebuie să ia copiii şi să plece la părinţii ei, iar ea îl întreabă: „E vorba de o altă femeie?”

Nazistul-chimist, personaj real, e dus în vizită la unul dintre lagăre şi priveşte pe vizor, alături de alţii din SS cum sunt gazaţi oameni. Familii. Rămâne şocat şi povesteşte apoi unui preot cum recunoşti o familie care moare împreună: nu îşi dau drumul de mâini şi nici cadavrele nu pot fi despărţite. De pe acoperiş, pe unde se băgase gazul, cade o cutie cu eticheta „Cicoln B”. Lucrurile sunt evidente, înţelege care a fost contribuţia lui.

Mi s-a părut ciudat că nu a înţeles de când s-a înrolat pentru că SS-işti avea chipiuri cu o stemă cap de mort. Cât de greu poate să fie? Dar, fără judecăţi din astea dacă nu am trăit aşa ceva. E foarte uşor de judecat când sunt atâtea unghiuri de a privi lucrurile. Şi, atâta ştiu, că e foarte simplu să te pierzi în mărunţişurile tale şi să îţi scape panorama, să nu vezi cum poţi afecta şi cât rău faci pe scară mai mare.

*În filmul „Amen” joacă mulţi români: Ion Caramitru, Marin Moraru, Andrei Gheorghe, Florin Busuioc şi alţii.

Anunțuri

Despre zoldike

Raluca Bugnar. Vinitură în Cluj, concepută la Petroşani, născută la Deva, trăită în comuna mineră Certeju de Sus. Am făcut liceu de mate-info, facultatea de jurna. Din 2007 trăiesc din scris (evident, nu cel de pe blog). Mă găseşti pe Twitter ca @ralucalexandra.
Acest articol a fost publicat în Văzute/ văzubile și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 65 de ani de la Holocaust – câte apartamente faci din banii pe un azil de nebuni?

  1. Dy Mike zice:

    Am fost la Auschwitzt. Am vazut si filmul- akolo- ciudat e liniste adica simti doar liniste, impacare…percepi cainii- nu e deloc sinistru, desi te pregatesti sufleteste pt asta- astepti sa latre cainii..In sprijinul de lemn al streangului de langa Vila1 se leagana funia,,,E o vila akolo- exact langa crematoriu- sinistru de eleganta,, alba ,, cu ronduri de flori tipatoare rosii, galbene- macabru de eleganta si ingrijita langa mii de baraci gri… Amen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s